Inloggen

Bijsluiters waarschuwen wel degelijk voor nare bijwerkingen

Bron: Nefarma • woensdag 23 april 2014 9:40

Bijsluiters van de in Nederland meest gebruikte antidepressiva vermelden wel degelijk dat ze in zeldzame gevallen kunnen leiden tot agressie.
Ook wordt in de diverse bijsluiters van de zogeheten serotonine-heropnameremmers uitvoerig gewaarschuwd voor andere mogelijke bewerkingen uiteenlopend van zelfmoordneigingen tot het krijgen van hallucinaties.

Aldus Nefarma in een reactie op publicaties in De Telegraaf van afgelopen weekend, waarin een advocaat probeert zijn cliënt vrij te pleiten van moord op een kind en daarbij verwijst naar gebruikte geneesmiddelen. Verdachte zou het kind hebben gedood onder invloed van antidepressiva, waarbij de bijwerkingen niet bekend zouden zijn geweest.

Naar aanleiding van de publicatie in de krant zijn in de Tweede Kamer vragen gesteld. Hierin vragen de PvdA, SP en PVV om opheldering van minister Schippers over het verband tussen SSRI-middelen en agressie. Beweerd wordt, dat agressiviteit niet als bijwerking wordt genoemd.

In de diverse bijsluiters wordt echter wel degelijk gewaarschuwd voor het gebruik bij kinderen tot 18 jaar, omdat zij erdoor een verhoogd risico lopen op zelfmoordpogingen, zelfmoordneigingen en vijandigheid – voornamelijk agressie, woede en opstandigheid. Daarnaast waarschuwen de bijsluiters dat de medicijnen de eerste weken van het slikken ook kunnen zorgen voor verhoging van zelfmoordgedachten en drang tot zelfbeschadiging.

Verder wordt gewezen op de kans op dergelijke ontwenningsverschijnselen bij het stoppen van de geneesmiddelen. Mensen die deze ondervinden wordt aangeraden direct contact op te nemen met een arts. Eén van de bijsluiters waarschuwt letterlijk voor agressie als zeldzame bijwerking en andere reppen over ‘agitatie, hallucinaties, neiging tot wild gedrag, prikkelbaarheid, verwardheid, manisch gedrag tot paniekaanvallen, onrust en vervreemding van zichzelf’.

Nefarma wijst er met nadruk op dat betreffende geneesmiddelen niet voor niets worden voorgeschreven door professionele behandelaars. Zowel fabrikanten als voorschrijvers zijn verplicht bijwerkingen te melden. Het College tot beoordeling van geneesmiddelen bepaalt of een bijsluiter na melding van bijwerkingen aangepast dient te worden. Fabrikanten mogen niet zelf de tekst van de bijsluiter vaststellen.

www.nefarma.nl/...ters-waarschuwen-wel-degelijk-voor-nare-bijwerkingen