Inloggen

Gebruik van proefdieren loopt fors terug

Bron: Nefarma • donderdag 24 april 2014 20:55

24-04-2014 More Sharing ServicesDeel dit
Gebruik van proefdieren loopt fors terug

Farmaceutische bedrijven zullen in 2030 veel minder dieren gebruiken bij de ontwikkeling van geneesmiddelen dan nu.
Dat zegt brancheorganisatie Nefarma. Terwijl de wettelijke verplichtingen om muizen, apen en andere diersoorten te gebruiken afnemen, komen er steeds meer alternatieve methoden om medicijnen te testen bij.

”Wereldwijd zullen we steeds minder dieren gaan gebruiken”, aldus beleidsadviseur Peter Bertens van Nefarma.. ‘’Ik denk dat de wettelijke verplichtingen tot dierproeven over twintig jaar flink zijn afgenomen omdat er tegen die tijd andere mogelijkheden zijn om de veiligheid te testen.”

Ook bij Stichting Proefdiervrij heerst optimisme. ”Ik zie steeds meer aanwijzingen dat een proefdiervrije wereld werkelijkheid gaat worden”, zegt Marja Zuidgeest, directeur van de stichting die zich inzet voor de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. „Wanneer precies weet ik niet, maar het zou wel eens heel snel kunnen gaan. Het wordt steeds duidelijker dat testen met dierproeven een heilloze weg is. Dierproeven zijn toch een beetje twintigste eeuw, zo langzamerhand.”

Afgezien van de ethische bezwaren, hebben farmaceutische bedrijven ook praktische bezwaren tegen dierproeven. ”Ten eerste zijn ze kostbaar en ten tweede werken ze niet altijd omdat een test bij een dier soms heel anders uit kan pakken dan bij een mens”, zegt Bertens. „De afgelopen tientallen jaren zijn wij als industrie dan ook steeds minder dieren gaan gebruiken.”

Waar bedrijven op hun weg naar nieuwe methoden vaak tegenaan lopen, zijn de internationale wettelijke verplichtingen om te testen op dieren. Voordat een geneesmiddel op mensen mag worden getest, moet dat altijd eerst op minimaal twee gewervelde dieren zijn gebeurd. En bij speciale geneesmiddelen, zoals vaccins en biologische geneesmiddelen, moet zelfs iedere batch getest worden getest op dieren.

Zo moet volgens Europese regelgeving nog altijd worden voldaan aan bepaalde apenproeven waarvan de gehele wetenschap is overtuigd dat ze niets opleveren. Proefdiervrij start naar aanleiding hiervan binnenkort een lobby in Europa om samen met onderzoekers diverse partijen ervan te overtuigen dat de regels verouderd zijn.

www.nefarma.nl/...ite/2014/04/gebruik-van-proefdieren-loopt-fors-terug