Inloggen

Nieuwe aanbevelingen om cardiale risico’s domperidon te minimaliseren

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • dinsdag 26 augustus 2014 19:04

Op basis van de conclusies van een Europese herbeoordeling van domperidon bevattende geneesmiddelen, zijn er nieuwe aanbevelingen ten aanzien van het gebruik van deze geneesmiddelen. De conclusies van deze herbeoordeling bevestigen een klein verhoogd risico op ernstige cardiale bijwerkingen.

Het gaat om de volgende aanbevelingen: de maximale behandelingsduur als ook de maximale dagelijkse dosering is ingeperkt voor zowel volwassen als kinderen en adolescenten. Daarnaast worden de handelsvergunningen van de 10 mg en de 60 mg zetpil formulering ingetrokken.

Domperidon moet worden gebruikt in de laagste effectieve dosis, voor een zo kort mogelijke periode. De balans tussen werkzaamheid en risico’s van domperidon blijft positief voor het verlichten van symptomen van misselijkheid en braken bij volwassenen, adolescenten en kinderen.

Inmiddels heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Nederland de afleverstatus van geneesmiddelen die domperidon bevatten gewijzigd van Uitsluitend Apotheek (UA) naar Uitsluitend Recept (UR).

De handelsvergunninghouders van domperidon schrijven dit in een gezamenlijke brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar (ziekenhuis)apothekers, huisartsen, gastro-enterologen, pediaters, geriaters, verpleeghuisartsen, oncologen, en neurologen (inclusief voor alle groepen artsen/specialisten in opleiding en (ziekenhuis)apothekers in opleiding).

www.cbg-meb.nl/...geneesmiddelen/actueel/140825_domperidon/default.htm