Inloggen

Beperkingen voor gebruik Biofenac vanwege cardiovasculaire risico’s

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • vrijdag 24 oktober 2014 17:40

De productinformatie voor het gebruik van aceclofenac (Biofenac) is in lijn gebracht met diclofenac, vanwege vergelijkbare risico’s van beide geneesmiddelen.

Vorig jaar werd de productinformatie van diclofenac aangescherpt als gevolg van een Europese herbeoordeling van de risico’s op het hart en de bloedvaten (cardiovasculair).

Dit schrijft de firma Almirall in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar huisartsen, reumatologen, internisten, (ziekenhuis)apothekers, geriaters, traumatologen en orthopeden.

Aceclofenac behoort tot de groep van de niet-steroïdale ontstekingbestrijdende geneesmiddelen (NSAIDs) en bezit pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Aceclofenac wordt gebruikt ter verlichting van pijn en ontstekingsverschijnselen, zoals ontstekingsachtige aandoeningen van botuiteinden van een gewricht (ook wel osteo-artritis genoemd), ontstekingsachtige aandoeningen van het bewegingsapparaat en omliggende steunweefsels (ook wel reumatoïde artritis genoemd) en bij verstijving van de wervelgewrichtjes van de wervelkolom (ook wel spondylitis ankylopoëtica genoemd).

www.cbg-meb.nl/...eesmiddelen/actueel/141024-DHPC-Biofenac/default.htm