Inloggen

Gebruik van mycofenolgeneesmiddelen kan leiden tot hypogammaglobulinemie en bronchiëctasieën

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 15 december 2014 17:40

Het gebruik van mycofenolaatmofetil (CellCept) en mycofenolzuurhoudende geneesmiddelen (Myfortic) kan leiden tot hypogammaglobulinemie (een te lage hoeveelheid van een bepaald antilichaam in het bloed) of bronchiëctasieën (een aandoening waarbij de luchtwegen in de long op een abnormale manier zijn verwijd).

Artsen wordt geadviseerd alert te zijn op terugkerende infecties ten gevolge van hypogammaglobulinemie en op long- of ademhalingsproblemen (zoals hoest of apneu) ten gevolge van bronchiëctasieën. Zo nodig moet gekeken worden of een alternatieve immunosuppressivum uitkomst biedt.

Dit schrijven de firma’s Roche en Novartis in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle cardiologen, nefrologen, MDL-artsen, longartsen, transplantatieartsen, dermatologen, internist-klinisch immunologen, reumatologen, ziekenhuisapothekers en relevante specialisten in opleiding.

Mycofenolaatmofetil is een pro-drug die volledig in het lichaam wordt omgezet in de farmacologisch actieve vorm mycofenolzuur (MPA). Mycofenolzuur remt de celdeling van B- en T-lymfocyten (witte bloedcellen) af. Mycofenolzuurhoudende geneesmiddelen kunnen, in combinatie met ciclosporine en corticosteroïden, worden gebruikt om acute afstoting van een transplantaat te voorkomen.

www.cbg-meb.nl/...esmiddelen/actueel/141215_DHPC_mycofenol/default.htm