Inloggen

Gebruik Corlentor of Procoralan kan leiden tot hartproblemen

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • dinsdag 23 december 2014 10:49

Het gebruik van ivabradine (Corlentor / Procoralan) kan leiden tot hartproblemen zoals een hartaanval en bradycardie (extreem lage hartslag).

Artsen wordt geadviseerd bij het voorschrijven van ivabradine nauwkeurig toe te zien op de conditie van de patiënt (de rusthartslag voordat de behandeling met ivabradine wordt gestart of de dosis wordt aangepast), de duur van de behandeling en het gebruik van ivabradine in combinatie met andere geneesmiddelen. Patiënten die worden behandeld met ivabradine dienen tevens regelmatig klinisch te worden gecontroleerd op atriumfibrilleren (hartkloppingen). Het gelijktijdig gebruik van ivabradine met verapamil of dilitiazem is voortaan gecontra-indiceerd.

Dit schrijft de firma Servier Nederland Farma B.V. in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het wetenschappelijke Comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP) van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle cardiologen, huisartsen, ziekenhuisapothekers en relevante specialisten in opleiding.

Ivabradine kan worden voorgeschreven aan patiënten met angina pectoris (pijn op de borst door verminderde bloedtoevoer naar het hart). Ivabradine vertraagt de hartslag waardoor het hart minder zuurstof nodig heeft.

www.cbg-meb.nl/...n/actueel/1412_DHPC_Corlentor_Procoralan/default.htm