Inloggen

FTO-module Urineweginfecties in Verpleeg- en verzorgingshuizen

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) • dinsdag 15 september 2015 21:18

Voor zorgverleners in verpleeg- en verzorgingshuizen heeft het IVM, in samenwerking met onderzoeksinstituut EMGO, een FTO-module over urineweginfecties ontwikkeld. 

Urineweginfecties behoren tot de meest voorkomende bacteriële infecties in het verpleeghuis. 50 van de 100 patiënten per jaar krijgen hiermee te maken, dat is meer dan tien keer zo veel als in de huisartsenpraktijk.

Voor FTO-groepen in verpleeg- en verzorgingshuizen heeft het IVM in samenwerking met onderzoeksinstituut EMGO van de VUmc een FTO-module over urineweginfecties ontwikkeld. Deze module is gebruikt in het door ZonMw gefinancierde IMPACT-onderzoek. Aan de orde komen onder andere mogelijke symptomen van urineweginfecties, diagnostische hulpmiddelen en de rol van de verpleging en verzorging.

Artsen en apothekers kunnen in het Verleeghuis-FTO, op basis van de module, afspraken maken over het verbeteren van de diagnostiek, de behandeling en de evaluatie van het gevoerde beleid. De rol van de verpleging en verzorging is hierbij, zowel bij het stellen van een diagnose als bij de behandeling, van grote toegevoegde waarde.

 

www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20290