Inloggen

Ayurvedische kruidenmix doet niets bij diabetes

Bron: Vereniging tegen de kwakzalverij • zondag 13 november 2016 9:59

Indiase kruiden remmen geen diabetes type 2. Wageningse onderzoekers hadden vier jaar en ruim een miljoen euro nodig om dat te onderzoeken.


Een samenwerkingsverband van de Wageningen University en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen begon in 2012 een proef om te kijken of een ayurvedische kruidenmix een glucose- en lipidenverlagende werking zou hebben bij mensen met insulineresistentie, een voorstadium van diabetes type 2. Het ging om een mix van twintig kruiden die al eeuwen in India worden gebruikt als geneesmiddel.

De Wageningse dubbelblinde cross-over studie (eerst vier weken in de ene groep, rust en vervolgens vier weken in de andere groep) is gedaan met 25 personen. Zij kregen vier weken achtereen een pil met gemalen kruidenmix of een placebopil. Na vier weken rust kregen ze daarna vier weken de placebopil of de kruidenpil, tegenovergesteld aan de eerste sessie. Het leverde niets op, er werd geen significant verschil gevonden in glucoseconcentratie in het bloed tussen placebo- en kruidenslikkers, zo meldt één van de Wageningse onderzoekers, moleculair-plantenbioloog Ingrid van der Meer, tijdens een lezing die te zien is op YouTube  en ook te vinden is op de website van de producent van de Indiase kruidenmix, het Europa Ayurveda Centrum in Witharen, in de buurt van Ommen.

Lees verder op de website van de Vereniging tegen de kwakzalverij.

www.kwakzalverij.nl/...yurvedische-kruidenmix-doet-niets-bij-diabetes/