Inloggen

Aangepaste indicatie en nieuwe waarschuwingen voor Trasylol

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 8 februari 2016 14:36

Het middel aprotinine (Trasylol) is met een aangepaste indicatie weer beschikbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen om tijdens en de eerste uren na de toepassing van aprotinine de bloedstolling (anticoagulatie) van patiënten goed te controleren en te handhaven. Het middel wordt in Nederland toegepast in centra waar hartchirurgie (cardiopulmonale bypass operatie) met een hart-longmachine wordt uitgevoerd.

Aprotinine wordt gebruikt bij patiënten met een verhoogde kans op het verliezen van veel bloed tijdens of na een bypass operatie aan het hart met een hart-longmachine. Aprotinine kan helpen bloedverlies tijdens en na de hartoperatie te voorkomen of verminderen. Het wordt ook gebruikt om de behoefte aan een bloedtransfusie tijdens en na deze hartoperatie te verminderen.

De firma Nordic Pharma heeft over deze onderwerpen een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar cardio-thorocaal chirurgen en anesthesiologen (in ziekenhuizen waarin cardio-thorocaal chirurgen werken), en genoemde zorgverleners in opleiding.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

www.cbg-meb.nl/...ste-indicatie-en-nieuwe-waarschuwingen-voor-trasylol