Inloggen

Nieuwe unieke RVG-nummers voor methotrexaat voorgevulde spuiten

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • donderdag 16 juli 2015 18:53

Het CBG heeft in samenwerking met de handelsvergunninghouders nieuwe unieke RVG-nummers toegekend aan met methotrexaat voorgevulde spuiten met verschillende volumina. Het gaat om producten waarbij voorheen verschillende hoeveelheden van de oplossing waren geregistreerd onder één gezamenlijk RVG-nummer. Aanleiding voor deze wijzigingen zijn meldingen van medicatie incidenten met methotrexaat voorgevulde spuiten waarbij een verkeerde spuit werd afgeleverd.

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft  in 2011 een ‘alert’-melding over verwisseling van verschillende methotrexaat spuiten gepubliceerd. In principe vindt bij aflevering door de apotheek een controle plaats aan de hand van de barcode. Als het apotheekinformatiesysteem (AIS) bij lezen van de barcode een foutmelding geeft, wordt gecontroleerd op het RVG-nummer. Deze controle werkt niet als er verschillende sterktes/volumes onder één RVG-nummer zijn geregistreerd. Ondanks de ‘alert’-melding bleven er meldingen van incidenten bij de CMR binnenkomen. In een aantal gevallen heeft de verwisseling geleid tot het toedienen van de verkeerde hoeveelheid methotrexaat aan de patiënt.

Eenheidsdosis
Uit de praktijk blijkt dat de voorgevulde spuiten niet voor gedeeltelijke toediening worden gebruikt. Gelet op de aanhoudende meldingen van medicatie-incidenten heeft het CBG er nu voor gekozen de voorgevulde spuiten met methotrexaat altijd te beschouwen als een eenheidsdosis die in zijn geheel aan de patiënt wordt toegediend. Volgens het beleid wordt dan een uniek RVG-nummer per voorgevulde spuit toegekend.

Hierdoor kunnen zowel barcode als RVG-nummer gebruikt worden bij de aflevercontrole in de apotheek. De kans op verwisseling is dan minimaal. Het zal nog enige tijd duren voordat de nieuwe verpakkingen voorzien van het nieuwe RVG-nummer in de handel zijn: de oude verpakkingen worden eerst uitverkocht.

www.cbg-meb.nl/...ke-rvg-nummers-voor-methotrexaat-voorgevulde-spuiten