Inloggen

Varkenshart onvoldoende mee-ontwikkeld

Bron: Erasmus MC • vrijdag 24 februari 2017 17:26

De ontwikkeling van het hart van een varken is de afgelopen decennia achtergebleven bij de groei van het lichaam.

Raakvlakken
Dit heeft consequenties in de varkenshouderij, maar heeft ook raakvlakken met de mens. Promovendus Gerard van Essen deed als eerste ter wereld onderzoek naar pathofysiologische hartveranderingen bij varkens. Hij promoveert op 23 februari.

Dierenarts
Van Essen, dierenarts, deed zijn onderzoek op de afdeling Experimentele Cardiologie van het Erasmus MC. Uit zijn studie blijkt dat varkens van meer dan 150 kg veranderingen van de hartspier vertonen en een sterk gestegen bloeddruk.

Slapend
Deze veranderingen zijn, net als bij de mens, mogelijk een gevolg van een 'ziekmakende leefstijl'. Zware varkens brengen de meeste tijd slapend op hun zij door en hebben weinig lichaamsbeweging. De afgenomen pompfunctie van het hart kan het zware varken in de problemen brengen tijdens stressvolle en fysiek belastende gebeurtenissen, zoals de geboorte van biggen.

Probleem
Van Essen: "In de varkenssector is dit probleem nog niet bekend. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de gezondheid van de varkens. Wij geven met deze onderzoeksresultaten een voorzet aan de sector voor vervolgonderzoek en een oplossing van dit probleem."  

Zwaarlijvig
Ook voor de mens is dit onderzoek van belang. De waargenomen hart- en bloeddrukveranderingen bij varkens zijn sterk vergelijkbaar met die bij zwaarlijvige mensen met diastolisch hartfalen. Bij de mens speelt een 'ziekmakende leefstijl', gekenmerkt door een tekort aan beweging en overgewicht, een cruciale rol in het ontstaan van een verminderde hartfunctie.

www.erasmusmc.nl/...17/2017-02/hart.varken.onvodloende.mee.ontwikkeld/