Inloggen

Doorlevering eigen bereidingen niet makkelijker

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • donderdag 22 juni 2017 21:09

Minister Schippers ziet niets in een plan van de Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken om het doorleveren van eigen bereidingen makkelijker te maken. Dit meldt Medisch Contact.



Het plan van de Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken (VDB) is juridisch niet onmogelijk, maar het levert wel veel juridische onzekerheden op, zo schrijft Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. VDB wil gebruikmaken van een uitzonderingsgrond in de geneesmiddelenwet, waardoor het niet meer zou gaan om ‘eigen bereidingen’, maar om ‘specialities’. Dit zijn geneesmiddelen die op verzoek van en onder verantwoordelijkheid van een arts worden ingevoerd of gemaakt, omdat er op de nationale markt geen geregistreerd alternatief beschikbaar is. De ‘circulaire’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg waarin voorwaarden staan over het doorleveren van eigen bereidingen, zou dan niet meer nodig zijn. Individuele toestemming van de inspectie voor het bereiden van het geneesmiddel zou dan ook niet meer nodig zijn.


Toezicht
Op dit moment geldt voor eigen bereidingen dat ze óf niet geregistreerd zijn óf niet beschikbaar op de Nederlandse markt. Schippers vreest dat als de regels voor specialties gaan gelden voor eigen bereidingen er meer geneesmiddelen zullen worden bereid die niet zijn geregistreerd, terwijl daar dan geen toezicht meer op is vanuit de inspectie.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...idingen-niet-makkelijker