Inloggen

Bloedverdunners mogelijk minder lang nodig bij stent na hartinfarct

Bron: Radboudumc • donderdag 23 november 2017 21:28

Bij patiënten die na een hartinfarct een moderne stent krijgen, leidt een behandeling van drie maanden met bloedverdunners niet tot meer complicaties dan bij de huidige standaardbehandeling van twaalf maanden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek dat onder andere werd gepresenteerd door Harry Suryapranata van het Radboudumc tijdens het cardiologische TCT-congres in het Amerikaanse Denver.

De optimale behandelduur met bloedverdunners na implantatie van een stent bij patiënten met een hartinfarct staat ter discussie. Er wordt voortdurend gezocht naar een optimum tussen het risico op stolling en bloeding. Lang(er) doorbehandelen met de gebruikelijke twee bloedverdunners verlaagt bijvoorbeeld het risico op stollingsproblemen (nieuw hartinfarct, stolling in de stent), maar het verhoogt tegelijkertijd wel het risico op bloedingen. De huidige aanbeveling - twaalf maanden bloedverdunners gebruiken na een stentimplantatie - is voornamelijk gebaseerd op onderzoek met oudere stents.
 
Complicaties gelijk in beide groepen
De REDUCE studie, die werd uitgevoerd in 36 ziekenhuizen in Europa en Azië, maakt gebruik van een nieuwe bioactieve stent, die het natuurlijk herstel van de vaatwand bevorderd. De studie, waaraan bijna 1500 patiënten meededen, onderzocht het verschil tussen twaalf of drie maanden gebruik van bloedverdunners bij deze specifieke stent.
“De resultaten wijzen uit dat na implantatie van deze stent een behandelduur van drie maanden niet slechter is dan de gebruikelijke twaalf maanden”, zegt Harry Suryapranata, hoofdonderzoeker van de studie en hoogleraar cardiologie in het Radboudumc. ‘Bij ongeveer 1 op de 12 patiënten zagen we in het eerste jaar na de stentimplantatie een van de volgende complicaties: sterfgevallen, hartinfarcten, stenttromboses, beroertes, nieuwe procedures in de behandelde kransslagader of bloedingscomplicaties. Op basis van deze criteria zagen we geen verschil in complicaties tussen de groep die twaalf of drie maanden werd behandeld.’

www.radboudumc.nl/...gelijk-minder-lang-nodig-bij-stent-na-hartinfarct