Inloggen

Uitgaven aan geneesmiddelen in Nederland het laagst van rijke landen

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • donderdag 15 maart 2018 14:57

Het Nederlandse zorgstelsel is goed en niet duur in vergelijking met rijke Europese landen en de VS, schrijft NRC over internationaal onderzoek. De uitgaven per inwoner aan geneesmiddelen zijn in Nederland het laagst van alle onderzochte landen.

Het Nederlandse zorgstelsel levert even goede kwaliteit als andere rijke landen in Europa voor een vergelijkbare, iets lagere prijs. De Europese zorgstelsels zijn veel beter en aanzienlijk goedkoper dan het Amerikaanse zorgstelsel.

Gedetaillleerde vergelijking
Dit blijkt volgens NRC uit een uitgebreid overzicht in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA, dat dinsdag is gepubliceerd. Hierin wordt het zorgstelsel in de VS vergeleken met de stelsels in tien andere rijke landen, waaronder Canada, Australië en Europese landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland. Niet eerder gebeurde dit zo gedetailleerd als in dit Brits-Amerikaanse onderzoek, waarin zorgsystemen op bijna honderd punten naast elkaar zijn gelegd.

Een tiende
In de VS wordt bijna een vijfde van het nationaal inkomen (17,8 procent) uitgegeven aan zorg. In Nederland is dat iets meer dan een tiende (10,5 procent), vergelijkbaar met landen als Denemarken (10,8 procent), Frankrijk (11 procent) en Duitsland (11,3 procent). Die hoge bestedingen aan zorg in de VS leiden niet tot een gezondere bevolking, zoals is te zien aan onder meer levensverwachting, kindersterfte en leefstijl.

Minste uitgaven geneesmiddelen
Waar in Nederland jaarlijks 466 dollar per inwoner aan geneesmiddelen wordt uitgegeven, het minst in alle onderzochte landen, is dat in de VS 1.443 dollar.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...-laagst-van-rijke-landen