Inloggen

Het resultaat telt particuliere klinieken 2015: grote verbeterslag blijft uit

Bron: insprectie voor de Gezondheidszorg IGZ) • vrijdag 24 februari 2017 17:08

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceert vandaag Het Resultaat Telt Particuliere Klinieken 2015. Dit rapport geeft de data weer van particuliere klinieken in Nederland op verschillende risicoindicatoren.

Door de analyse wordt duidelijk waar de risico’s liggen. Bij de afzonderlijke klinieken, maar ook binnen de sector als geheel. Voorbeelden van deze indicatoren zijn bijvoorbeeld ongeplande heroperaties of infecties na een operatie. De inspectie verwacht van de particuliere klinieken dat zij deze indicatoren gebruiken om hun zorg te verbeteren.
Dit is de laatste keer dat de indicatoren van de ziekenhuizen en de klinieken apart gemeten en geanalyseerd zijn. Vanaf volgend jaar vormen de indicatoren van de ziekenhuizen en de particuliere klinieken samen een set.

Grote verbeterslag nog niet te zien
De inspectie concludeert dat het op onderdelen goed gaat. Maar vergeleken met 2014 is de grote verbeterslag die de inspectie had verwacht niet te zien in de data van 2015.

Een aantal zaken hebben meer aandacht nodig, bijvoorbeeld:

de afspraken met ziekenhuizen in het kader van complicaties en incidenten;
het inlassen van een stopmoment voor het begin van een operatie;
het correct gebruik van operatiekamers, passend bij het type ingreep.
Uit het rapport blijkt ook dat een aantal zaken beter gaan dan vorig jaar. Bijvoorbeeld de registratie van implantaten en de regeling disfunctioneren medisch specialisten.

Intensiever toezicht op particuliere klinieken
De inspectie is in 2015 begonnen met het intensiveren van haar toezicht op particuliere klinieken. Dat gebeurt onder meer met onaangekondigde bezoeken. Dit wordt voortgezet in 2017.

www.igz.nl/actueel/nieuws/hrt-2015-grote-verbeterslag-blijft-uit.aspx