Inloggen

Zorginstituut geeft meer duidelijkheid over aanbieden gecombineerde leefstijlinterventies

Bron: Zorginstituut Nederland • donderdag 15 maart 2018 12:20

Patiënten met overgewicht en obesitas lopen allerlei gezondheidsrisico’s. Toch maken zij weinig gebruik van behandelingen die de risico’s kunnen verminderen. Het gaat om de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze wordt weinig aangeboden, omdat zorgaanbieders en zorgverzekeraars niet weten wanneer het vergoed kan worden. Het Zorginstituut geeft nu meer duidelijkheid over de voorwaarden voor inkoop.

Effectieve zorg
In 2009 concludeerde het Zorginstituut (voorheen CVZ) dat de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) effectieve zorg is bij overgewicht en obesitas. Sindsdien kan deze zorg worden vergoed uit het basispakket. Er is echter nog steeds geen structureel aanbod van GLI. Huisartsen kunnen patiënten niet verwijzen. Ook in de tweede lijn is geen structureel, goed georganiseerd aanbod. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars vinden het onduidelijk aan welke voorwaarden de behandelaars en een GLI precies moeten voldoen.

Meer duidelijkheid over voorwaarden
Met een addendum op het standpunt van 2009, neemt het Zorginstituut deze onduidelijkheden weg. De belangrijkste punten zijn samengevat in een factsheet Gecombineerde Leefstijlinterventies.

www.zorginstituutnederland.nl/...r-gecombineerde-leefstijlinterventies