Filter op:
Soort document
Bron
Uw selectie:
Erfocentrum

Ziekte van Addison

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniem: Brons-ziektesto. De ziekte van Addison is meestal een auto-immuunziekte. De ziekte van Addison is een aandoening van de bijnierschors. De bijnierschors is de buitenste laag van de bijnieren. Deze zitten net boven de nieren. De ziekte van Addison wordt ook wel primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.

Duchenne

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Ziekte van Duchenne, Duchenne spierdystrofie, Duchenne muscular dystrophy

Syndroom van Cushing

Erfocentrum - Publieksinformatie
Het syndroom van Cushing is een aandoening waarbij te veel van het hormoon cortisol wordt gemaakt. Cortisol wordt gemaakt door de bijnieren. De bijnieren zitten vlak boven de nieren. Meestal is de aandoening niet erfelijk. Er zijn verschillende oorzaken voor het syndroom van Cushing.

Coeliakie

Erfocentrum - Publieksinformatie
Overgevoeligheid voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in bepaalde granen zitten. Coeliakie is een auto-immuunziekte. Synoniemen: GlutenintolerantieCeliac disease, Coeliac disease, Gluten intolerance, Gluten-induced enteropathy, Gluten-sensitive enteropathy, Celiac sprue

Angio-oedeem, hereditaire

Erfocentrum - Publieksinformatie
Bij hereditair angio-oedeem kan er op allerlei plaatsen in het lichaam oedeem (vochtophoping) ontstaan, bijvoorbeeld het gezicht, de lippen, tong, keel, ledematen en het maagdarmstelsel. Synonimen: Angioneurotisch oedeem, Angioneurotic edema.

Thalassemie

Erfocentrum - Publieksinformatie
Middellandse Zee ziekte, Erfelijke bloedarmoede, anemie.

Obesitas

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Adipositas, Corpulentie, Overgewicht, Vetzucht, Obesity. Obesitas is een langdurige aandoening van het gewicht. Bij obesitas heeft iemand zoveel overgewicht dat er risico’s voor de gezondheid ontstaan. Bij het beginnen van obesitas spelen zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol.

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2020  | Home