Inloggen

Borstthermografie De Groene Zuster is zinloze geldklopperij

Bron: Vereniging tegen de Kwakzalverij • zaterdag 12 januari 2019 16:13

De Groene Zuster suggereert dat zijn onwetenschappelijke thermografie een alternatief zou zijn voor een mammografie. Thermografie is geen early warning systeem voor borstkanker, zoals het bedrijf De Groene Zuster beweert. De claim dat borstthermografie ‘preventief’ en betrouwbaar zou zijn, is nergens op gebaseerd. Er zijn geen serieuze klinische studies en een plausibel biologisch mechanisme ontbreekt. Bovendien zijn ‘preventief’ en ‘meetmethode’ een vreemde combinatie.

De Groene Zuster, een franchise-onderneming met diverse locaties in Nederland, probeert thermografie (opnieuw) op de kaart te zetten. De methode geeft duidelijkheid over de ‘gezondheid’ van je borsten, stelt het Rotterdamse thermo-bedrijf. Veilig, pijnvrij en betrouwbaar, zonder dat er straling aan te pas komt; de borsten hoeven niet tussen twee platen te worden ‘geplet’.

De aanprijzingen suggereren dat thermografie een alternatief zou zijn voor reguliere mammografie met röntgenstraling. De Groene Zuster strooit deze suggestieve informatie via folders de wereld in. Doe er wat aan, schrijven artsen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) die in hun spreekkamer zijn geconfronteerd met deze valse claims. De Groene Zuster schrijft weliswaar nergens expliciet dat zijn infraroodcamera een mammografie kan vervangen, maar suggesties in die richting druipen van de gebruikte teksten af, in folders, op de Facebook-pagina en de website van het bedrijf.

Lees verder op de website van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

www.kwakzalverij.nl/...afie-de-groene-zuster-is-zinloze-geldklopperij/