Inloggen

Nederlanders hebben nog steeds veel vertrouwen in medicijnen

Bron: CBG • woensdag 30 november 2022 15:50

Nederlanders geven het vertrouwen in hun eigen medicijnen het rapportcijfer 8,2. Het vertrouwen is daarmee gestegen vergeleken met 2018. Toen gaven patiënten hun medicijnen een 7,9. Ook krijgen de vaccins een ruime voldoende (7,8). Het vertrouwen in coronavaccins scoort iets lager dan vaccins in het algemeen, met een voldoende (6,8). Dit blijkt uit nieuw onderzoek van onderzoeksbureau Nivel, in opdracht van medicijnautoriteit CBG, onder ruim 1.000 consumenten en patiënten.


Groot vertrouwen in zorgverlener en bijsluiter
De drie belangrijkste zaken die een positieve invloed hebben op het vertrouwen in medicijnen zijn: de werkzaamheid, hoe goed de arts of apotheker de patiënt informeert en de eerdere ervaringen met het medicijn.

Het vertrouwen in artsen en apothekers als bron voor informatie over medicijnen is nog steeds hoog. 8 van de 10 respondenten hebben veel vertrouwen in de bijsluiter, terwijl dit in 2018 nog 7 op de 10 was. Medicijninformatie op sociale media, zoals Twitter en Facebook, krijgt net als in 2018 het minste vertrouwen. Dit gaf 82 procent van de respondenten aan.

Ten opzichte van 2018 is het vertrouwen gestegen in de medicijnvoorziening in Nederland. De meerderheid van de respondenten heeft veel vertrouwen in het onderzoek naar de werkzaamheid en veiligheid (85%), de kwaliteit (83%), de toelatingseisen die aan medicijnen worden gesteld (83%) en de controle (78%) van medicijnen.


Lees verder op de website van het CBG.

www.cbg-meb.nl/...ders-hebben-nog-steeds-veel-vertrouwen-in-medicijnen