Inloggen

Meer kinderen met krentenbaard dit najaar, oorzaak onbekend

Bron: NIVEL • donderdag 20 september 2018 17:40

Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties blijkt dat de huisartsen dit jaar meer kinderen (0 t/m 14 jaar) met krentenbaard zien dan gebruikelijk. De oorzaak hiervan is niet bekend. Krentenbaard is erg besmettelijk en voldoende hygiëne bij de verzorging ervan is essentieel. Een krentenbaardinfectie kan door de huisarts behandeld worden.

Krentenbaard (impetigo) is een bacteriële ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en werd daarom vroeger ook wel ‘kinderzeer’ genoemd. Krentenbaard komt vooral in de nazomer (augustus, september) veel voor.

Verzorging krentenbaard
Het vocht uit de blaasjes is erg besmettelijk. Daarom is het belangrijk om bij de verzorging van een krentenbaard te zorgen voor voldoende hygiëne. Denk aan regelmatig handenwassen met zeep en de handen daarna goed drogen, de nagels kort knippen, een aparte handdoek gebruiken en deze dagelijks verschonen, niet aan de blaasjes krabben. Zodra de wondjes zijn ingedroogd of genezen, zijn ze niet meer besmettelijk. Een krentenbaardinfectie kan door de huisarts behandeld worden. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl en www.rivm.nl.

www.nivel.nl/...-kinderen-met-krentenbaard-dit-najaar-oorzaak-onbekend