Inloggen

Patiëntveiligheid niet in geding bij studie baby’s met groeiachterstand

Bron: Amsterdam UMC AMC • zondag 2 juni 2019 15:51




Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de zorg in het geding zijn geweest tijdens een studie van Amsterdam UMC naar ernstige groeibeperking bij baby's. Dat staat in het rapport van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). Het gaat om een onderzoek naar het gebruik van het medicijn sildenafil om groeibeperking van baby’s te behandelen.







De leden van het inspectieteam formuleren verder zeven bevindingen, waarvan één kritisch en twee ernstig. Er is niet volledig in lijn gewerkt met de Wet Medisch Onderzoek en de richtlijnen uit de Good Clinical Practice. Die bevindingen gaan vooral over het administratieve proces rond het onderzoek. Deze zijn dus niet van dien aard dat de kwaliteit van zorg of de patiëntveiligheid in gevaar zijn geweest, aldus de inspectie. 


Op de AMC-locatie begon in 2015 een studie naar de werking van het middel sildenafil bij vrouwen die zwanger waren van een kind met een groeiachterstand. Dat deed het AMC samen met meer dan tien ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Sildenafil is in gebruik als erectiemiddel bij mannen en de werking berust op de verwijding van de bloedvaten. De gedachte is dat het medicijn ook de bloedvaten bij de baarmoeder verwijdt en dat het de groei van het kind in de buik bevordert.


Lees verder op de website van het AMC.


www.amc.nl/...niet-in-geding-bij-studie-babys-met-groeiachterstand.htm