H&W - Opinie - 2018
Sinds 2011 gebruiken artsen op huisartsenposten en spoedeisendehulpafdelingen SPUTOVAMO om kindermishandeling op te sporen. Veel huisartsen vinden het invullen van dit instrument maar een hinderlijke onderbreking van hun meestal drukke dienst. Met een lage positief voorspellende waarde lijkt het instrument ook nauwelijks een meerwaarde te hebben voor het ontdekken van kindermishandeling. We moeten stoppen met het invullen van SPUTOVAMO en alternatieve protocollen ontwikkelen.
H&W - Opinie - 2018
Sinds het promotieonderzoek van Schouten wordt ten onrechte gepleit voor het afschaffen van SPUTOVAMO, de vragenlijst kindermishandeling. Door het gebruik van deze vragenlijst zouden te veel zorgmedewerkers kindermishandeling missen en ook te vaak ten onrechte vermoeden dat er van kindermishandeling sprake is. Alleen zijn niet de signaleringsvragen het probleem, maar vooral de manier waarop onderzoekers en artsen ze gebruiken.
H&W - Beschouwing - 2018
Kindermishandeling is een omvangrijk probleem, dat huisartsen op huisartsenposten vaak niet herkennen. Vroegtijdige signalering is echter belangrijk en daarom heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2011 besloten om het gebruik van een signaleringsinstrument voor kindermishandeling op huisartsenposten verplicht te stellen. Ons onderzoek op huisartsenposten laat zien dat de diagnostische waarde van het signaleringsinstrument SPUTOVAMO-R2 voor kindermishandeling zeer beperkt is. Wanneer de uitkomst positief is voor een vermoeden van kindermishandeling, kan dit maar bij 8% van de gevallen worden bevestigd. Tevens mist het instrument gevallen van kindermishandeling: het spoort maar twee van de honderd kinderen op die mishandeld worden.…
Overige bronnen - Website met voorlichting voor huisartsen
In Nederland wonen ongeveer 72.000 vrouwen uit Afrika (o.a. Soedan, Somalië, Eritrea, Egypte, Mali, Sierra Leone) of andere landen waar VGV veel voorkomt, die een grote kans hebben besneden te zijn. VGV (of meisjesbesnijdenis) is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling. Migranten lopen meer risico op seksueel geweld, huiselijk geweld en kindermishandeling. Pharos heeft deze website ontwikkeld, in nauwe afstemming met NHG en LHV.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) - Richtlijn
Jeugdgezondheidszorg (JGZ) - Richtlijn