10 resultaten in "ADHD"

 
Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:

Geneesmiddelen ADHD bij kinderen

Zorginstituut Nederland - Farmacotherapeutisch Kompas Groepsoverzicht

Behandelplan ADHD bij kinderen

Zorginstituut Nederland - Farmacotherapeutisch Kompas Advies, Behandelplan, Achtergrond en Geneesmiddelen

Methylfenidaat voor ADHD bij kinderen en adolescenten: een meta-analyse

GeBu - Opnieuw bezien - 2016
’Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (ADHD) is een frequent op de kinderleeftijd gestelde ’diagnose’. De ’diagnose’ wordt gesteld op grond van criteria van de vijfde editie van de ’Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM-5) van de ’American Psychiatric Association’ (APA).1 Kenmerkende gedragingen zijn problemen met het vasthouden van de aandacht, hyperactief gedrag en impulsiviteit. De ’diagnose’ wordt in de laatste decennia steeds vaker gesteld, maar er is een controverse of de genoemde gedragingen kenmerkend zijn voor een bepaalde stoornis (Gebu 2012; 46: 121-129).

NHG-Standaard ’ADHD bij kinderen’

GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’ADHD bij kinderen’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan aanbevelingen voor de herkenning, de diagnostiek en de behandeling van ’Attention Deficit and Hyperactivity Disorder’ (ADHD) bij kinderen en adolescenten tot 18 jaar. De standaard is niet van toepassing op volwassenen.

ADHD bij kinderen M104

NHG - NHG-Standaard - 2014
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder): aanwezigheid van minstens 6 van de 9 DSM-5-kenmerken van onoplettendheid en/of minstens 6 van de 9 kenmerken van hyperactiviteit en impulsiviteit gedurende minstens 6 maanden en een aantal (obligate) criteria.

ADHD bij kinderen M104

NHG - Samenvattingskaart NHG-Standaard - 2014
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder): aanwezigheid van minstens 6 van de 9 DSM-5-kenmerken van onoplettendheid en/of minstens 6 van de 9 kenmerken van hyperactiviteit en impulsiviteit gedurende minstens 6 maanden en een aantal (obligate) criteria.

NHG-Standaard ADHD bij kinderen (login vereist)

H&W - NHG-Standaard - 2014
Huisarts en Wetenschap, jaargang 2014, nummer 11:584-594

Medicamenteuze behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

GeBu - Hoofdartikel - 2012
Nr. 11 - 30 november 2012. In de discussie over ADHD wordt vaak de kritiek naar voren gebracht dat geneesmiddelen te snel worden voorgeschreven, met voorbijgaan aan psychosociale behandelingen. Het aantal voorschriften van ADHD-middelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, met name van methylfenidaat. De thans beschikbare gegevens over werkzaamheid en bijwerkingen van de medicamenteuze behandeling worden in dit artikel uiteengezet (Gebu 2012; 46: 121-129).

ADHD in de eerste lijn

H&W - Beschouwing - 2011
De prevalentie van ADHD is hoog (3-5% van de kinderen en jongvolwassenen) en huisartsen verzorgen 61% van de herhaalrecepten voor stimulantia, maar de follow-up wordt helaas vaak vergeten. Nu de jeugdzorg onder druk staat, zou het goed zijn als huisartsen meer werk gingen maken van de zorg voor kinderen met ‘simpele’ ADHD. In geval van ‘ongecompliceerde’ ADHD kunnen zij zelf de behandeling starten. De triage voor de tweede lijn is met relatief eenvoudige middelen (anamnese en vragenlijsten) te realiseren, en de huisarts is als gezins- en levenslooparts in een unieke positie om de continuïteit van de behandeling te bewaken. Huisarts Wet 2011;54(12):650-1

ADHD bij kinderen en adolescenten

Overige bronnen - Informatie vooor professionals in jeugd-ggz
Informatie van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Professionals in de jeugd-ggz krijgen inzicht in onder andere: klinisch beeld, etiologie, prevalentie, comorbiditeit, diagnostiek, behandeling, en beloop en prognose.

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2023  | Home