NVDV - Richtlijn - 2014
Lipoedeem is een chronische, niet curabele, veelal progressieve aandoening met soms aanzienlijke morbiditeit. In eerste instantie krijgen patiënten een disproportionele vettoename aan de benen, billen en / of armen.
NVDV - Richtlijn - 2012 - 2014 (herziening)
Lichen planus (LP) is een inflammatoire aandoening waarbij zowel huid als slijmvliezen (vooral de orale en genitale) kun- nen zijn aangedaan. LP komt voor ter plaatse van de huid, scalp, nagels en mucosae.
NVDV - Richtlijn - 2012
NHG - Standaard - 2012
Lichen sclerosus: huidaandoening gekenmerkt door atrofie (‘sigarettenpapier’) en/of hyperkeratose, macroscopisch herkenbaar als scherp begrensde, porseleinwitte glanzende plekken, op den duur aanleiding gevend tot anatomische veranderingen, zoals verdwijnen van de labia minora en vernauwing van de introïtus vaginae.
NHG - Samenvattingskaart - 2012
Lichen sclerosus is een chronische inflammatoire huidaandoening met als hoofdklacht jeuk.
H&W - Spreekuur! - 2011
Huisarts en Wetenschap, jaargang 2011, nummer 4:217-217
H&W - Spreekuur! - 2009
Bij een erythematosquameuze huidafwijking die begint op één plek en wordt gevolgd door een exantheem van kleinere rozerode en lichtschilferende plekjes, denken we al snel aan pityriasis rosea. Soms ziet u echter patiënten met een exantheem dat weliswaar lijkt op pityriasis rosea, maar waarbij de grote plek, die u kent als de moederplek (plaque mère), ontbreekt. Pityriasis rosea begint in 80% van de gevallen met een scherp begrensde ronde of ovale erythemateuze macula of plaque met lichte schilfering op een dij, bovenarm of romp dan wel in de nek. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2009, nummer 7:361-361
Huidinfo.nl - Informatiefolder
Huidinfo.nl - Informatiefolder
synoniemen: ziekte van Cannon, hereditaire mucosale leucokeratose
Huidinfo.nl - Informatiefolder
De vlo die in Nederland de meeste overlast veroorzaakt in de kattenvlo (Ctenocephalides felis) die niet alleen op katten parasiteert maar ook op andere zoogdieren zoals honden en mensen. De hondenvlo (Ctenocephalides canis) en de mensenvlo (Pulex irritans) zijn in Nederland veel zeldzamer.