161 resultaten in "Huid overig"

 
Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:

Moedervlekken: Ik wil mijn huid zelf controleren op vlekjes en plekjes

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2017
Hoe onderzoek je de huid zelf op moedervlekken of andere huidafwijkingen, zoals actinische keratose? Het NHG ontwikkelde samen met de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie) een Thuisartstekst en Thuisartsfilm als aanvulling op de NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen.

Putjeszolen: Ik heb putjeszolen

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2017
Bij putjeszolen heeft u ‘putjes’ in de voetzolen.

Moedervlekken: Ik heb een moedervlek die ik niet vertrouw

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2017
Synoniem: Naevus. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Redenen om een moedervlek te verwijderen zijn vooral: jeuken, gemakkelijk bloeden, vormverandering en kleurverandering.

Lipoedeem

NVDV - Richtlijn - 2014
Lipoedeem is een chronische, niet curabele, veelal progressieve aandoening met soms aanzienlijke morbiditeit. In eerste instantie krijgen patiënten een disproportionele vettoename aan de benen, billen en / of armen.

Lichen planus

NVDV - Richtlijn - 2012 - 2014 (herziening)
Lichen planus (LP) is een inflammatoire aandoening waarbij zowel huid als slijmvliezen (vooral de orale en genitale) kun- nen zijn aangedaan. LP komt voor ter plaatse van de huid, scalp, nagels en mucosae.

Anogenitale Lichen Sclerosus

NVDV - Richtlijn - 2012

Haartong: Ik heb een haartong

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder
Synoniem: Lingua villosa. Een haartong is een tong waarop een soort ‘begroeiïng’ zit. Dat laagje kan wit of bruinzwart zijn. Het ontstaat door een verstoring van het evenwicht tussen afslijten en aanmaken van nieuwe cellen van de tong.

Lichen sclerosus M101

NHG - Standaard - 2012
Lichen sclerosus: huidaandoening gekenmerkt door atrofie (‘sigarettenpapier’) en/of hyperkeratose, macroscopisch herkenbaar als scherp begrensde, porseleinwitte glanzende plekken, op den duur aanleiding gevend tot anatomische veranderingen, zoals verdwijnen van de labia minora en vernauwing van de introïtus vaginae.

Lichen sclerosus M101

NHG - Samenvattingskaart - 2012
Lichen sclerosus is een chronische inflammatoire huidaandoening met als hoofdklacht jeuk.

Lichen Sclerosus: Ik heb lichen sclerosus

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder
Lichen sclerosus is een chronische huidaandoening met als hoofdklacht jeuk. De afwijking komt vooral voor bij de vagina, op de penis of rond de anus. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Bij mannen en kinderen komt het veel minder vaak voor. Waar de lichen sclerosus zit, kan soms na jaren huidkanker ontstaan. Van de 20 vrouwen met lichen sclerosus krijgt er één op den duur huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). Op jonge leeftijd is het verloop van de huidziekte meestal gunstig. Lichen sclerosus is niet besmettelijk en is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2019  | Home