5 resultaten in "Meisjesbesnijdenis"

 
Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:

Praktijkkaart Vrouwelijke genitale verminking (meisjesbesnijdenis)

KNOV - Praktijkkaart
Het KNOV-standpunt 'Vrouwelijke genitale verminking' (VGV) geeft duidelijkheid over de rol van de verloskundige in de preventie van VGV. Het standpunt geeft ook aan hoe verloskundigen adequate zorg geven aan besneden vrouwen.

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) of meisjesbesnijdenis en Huiselijke en seksueel geweld

Overige bronnen - Website met voorlichting voor huisartsen
In Nederland wonen ongeveer 72.000 vrouwen uit Afrika (o.a. Soedan, Somalië, Eritrea, Egypte, Mali, Sierra Leone) of andere landen waar VGV veel voorkomt, die een grote kans hebben besneden te zijn. VGV (of meisjesbesnijdenis) is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling. Migranten lopen meer risico op seksueel geweld, huiselijk geweld en kindermishandeling. Pharos heeft deze website ontwikkeld, in nauwe afstemming met NHG en LHV.

Thema Vrouwelijke genitale verminking (VGV) - Vrouwenbesnijdenis

KNMG - Modelprotocol, meldcode, kamerstuk
Meisjesbesnijdenis. Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is de gedeeltelijke of volledige verwijdering, of elke andere beschadiging van de vrouwelijke genitaliën, omwille van culturele of niet-therapeutische redenen. VGV komt met name voor onder Afrikaanse migranten en is in Nederland, in tegenstelling tot jongensbesnijdenis, strafbaar als vorm van (kinder)mishandeling. Artsen mogen niet meewerken aan VGV, ook niet in symbolische vormen en ook niet in geval van toestemming van de betrokkene.

Gespreksprotocol meisjesbesnijdenis

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) - Protocol - 2005
Vrouwelijke Genitale Verminking. Het gespreksprotocol meisjesbesnijdenis is een handleiding voor artsen en verpleegkundigen in de jeugdgezondheidszorg om, ter preventie van meisjesbesnijdenis, vanaf het eerste contact, gestructureerd een gesprek te voeren met ouders en familie van meisjes uit landen waar meisjesbesnijdenis wordt gepraktiseerd.

KNOV-Standpunt Vrouwelijke Genitale Verminking (meisjesbesnijdenis)

KNOV - Standpunt
Omdat meisjesbesnijdenis een bijzondere vorm van kindermishandeling is, besteedt de Meldcode Kindermishandeling ook aandacht aan dit onderwerp. Het KNOV-standpunt 'Vrouwelijke genitale verminking' (VGV) geeft duidelijkheid over de rol van de verloskundige in de preventie van VGV. Het standpunt geeft ook aan hoe verloskundigen adequate zorg geven aan besneden vrouwen.

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2023  | Home