GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2018
Eind 2017 verscheen een update van de NHG-Standaard ‘Artritis’ met adviezen voor de Nederlandse huisarts over diagnostiek, behandeling en verwijsbeleid bij verschillende vormen van artritis. De meeste aandacht gaat uit naar jicht als meest voorko ... Nr 5|2018 (52)|Pagina 42-44|Nieuw
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’Otitis media acuta bij kinderen’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van otitis media acuta bij kinderen en adolescenten tot 18 jaar. Otitis media acuta bij volwassenen komt betrekkelijk weinig voor en valt buiten het bestek van deze standaard.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
De NHG-Standaard ’Acute rhinosinusitus’ biedt richtlijnen voor de diagnostiek en de behandeling van acute rinosinusitis. Er wordt veel aandacht besteed aan de beperkte indicatie voor het voorschrijven van antibiotica. Dit is terecht aangezien antibiotica geen meerwaarde lijken te hebben voor het herstel of het voorkomen van complicaties, terwijl zij wel regelmatig bijwerkingen veroorzaken. In de titel van de standaard is ’acute’ toegevoegd aan ’rhinosinusitis’ omdat alleen het beleid bij klachten korter dan twaalf weken wordt besproken.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de NHG-Standaard ’Slaapproblemen en slaapmiddelen’ worden richtlijnen gegeven voor het beleid bij patiënten met slaapproblemen in de huisartsenpraktijk. Er wordt veel aandacht besteed aan de niet-medicamenteuze behandeling van slapeloosheid, gezien het feit dat deze aanpak op de lange termijn effectiever is dan slaapmiddelen, zonder de schadelijke bijwerkingen van slaapmiddelen (Gebu 2005; 39: 73-79). Nr. 03 - 02 april 2015
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’Acute diarree’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met acute diarree. Nr. 02 - 26 februari 2015
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’Vaginaal bloedverlies’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van klachten over vaginaal bloedverlies. Daarbij wordt uitgegaan van vaginaal bloedverlies dat anders is dan voorheen of anders dan wat volgens de vrouw normaal is.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014
Plotseling optredende verschijnselen van focale uitval in de hersenen als gevolg van ischemie (TIA of herseninfarct) of van een spontane intracerebrale bloeding, worden in de standaard aangeduid met de overkoepelende term ‘beroerte’.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014
Perifeer arterieel vaatlijden (PAV): atherosclerose distaal van de aortabifurcatie. Bij perifeer arterieel vaatlijden wordt onderscheid gemaakt tussen: acute ischemie van het (onder)been met bedreiging van de levensvatbaarheid van het been binnen enkele uren tot dagen en chronisch obstructief arterieel vaatlijden, onderverdeeld in claudicatio intermittens en kritieke ischemie.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014
Seksueel overdraagbare aandoening, Geslachtsziekte. Chlamydia, gonorroe, syfilis (lues), herpes genitalis, genitale wratten, trichomonas, hiv en hepatitis B, urethritis bij mannen, condylomata acuminata, schaamluis.
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014