Filter op:
Soort document
Bron
Uw selectie:
Erfocentrum
  • Pagina
  • «
  • 1
  • 2
  • »

Ziekte van Addison

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniem: Brons-ziektesto. De ziekte van Addison is meestal een auto-immuunziekte. De ziekte van Addison is een aandoening van de bijnierschors. De bijnierschors is de buitenste laag van de bijnieren. Deze zitten net boven de nieren. De ziekte van Addison wordt ook wel primaire bijnierschorsinsufficiëntie genoemd.

Tubereuze Sclerose Complex (TSC)

Erfocentrum - Publieksinformatie
Ziekte van Bourneville-Pringle, TSC, Tubereuze Sclerose Complex, Tuberous Sclerosis Complex, Bourneville syndrome, Tubereuze sclerosis, Tubereuze sclerose. Tubereuze Sclerose Complex (TSC) is een erfelijke aandoening. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Door deze verandering gaat er iets mis met de groei van cellen in het lichaam. Daardoor kunnen gezwellen ontstaan, die goedaardige tumoren worden genoemd. Omdat de tumoren goedaardig zijn, is het geen kanker.

Myasthenia gravis

Erfocentrum - Publieksinformatie
Myasthenia gravis (MG) is een spierziekte waarbij prikkels van de zenuwen niet goed worden doorgegeven aan de spieren. Daardoor worden de spieren bij MG zwak.

Idiopathische Trombocytopenische Purpura (ITP)

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: AITP, Auto-immuun trombocytopenische purpura, Ziekte van Werlhof, Idiopathic immune thrombocytopenic purpura. Idiopathische trombocytopenische purpura (ITP) is een auto-immuunziekte, waarbij meer bloedplaatjes dan normaal worden afgebroken. De oorzaak van ITP is niet precies bekend. Soms ontstaat ITP door een bepaalde infectie, door medicijnen of als je een andere aandoening hebt, zoals systemische lupus erythematodus. Bij een enkele familie lijkt erfelijkheid een rol te spelen.

Hypospadie

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Hypospadia, Hypospadias. Hypospadie is een aangeboren afwijking van de penis, waarbij de urinebuis niet helemaal bij de uiterste punt van de penis uitkomt. De aandoening ontstaat tijdens de zwangerschap.

Hemochromatose (ijzerstapeling)

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: IJzerstapelingsziekte, Hemochromatosis, Hereditary hemochromatosis. Hemochromatose is een aandoening waarbij het lichaam te veel ijzer opslaat. Er zijn twee soorten hemochromatose bekend: primaire hemochromatose en secundaire hemochromatose. Van primaire hemochromatose zijn er meerdere vormen. Primaire hemochromatose is erfelijk. De aandoening ontstaat door een verandering in het erfelijk materiaal. Primaire hemochromatose komt veel vaker voor dan secundaire hemochromatose. Ongeveer 19 van de 20 mensen met hemochromatose heeft primaire hemochromatose. Secundaire hemochromatose is niet erfelijk. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld veel bloedtransfusies. Of het kan ontstaan door bepaalde bloed- en leveraandoeningen.

Glycogeenstapelingsziekte V (McArdle)

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Ziekte van McArdle, Myofosforylase deficiëntie, Spierglycogeen fosforylase deficiëntie, McArdle disease, GSD V, Glycogen storage disease type V. Glycogeenstapelingsziekte V is een erfelijke glycogeenstapelingsziekte. Bij deze aandoening kan het lichaam minder goed glycogeen afbreken. Het enzym myofosforylase werkt niet goed.

Epispadie

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Epispadia, Hypospadias. Epispadie is een aangeboren aandoening van de urinebuis. Waarschijnlijk ontstaat epispadie in de zwangerschap, tijdens de groei van het ongeboren kind.

Duchenne

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniemen: Ziekte van Duchenne, Duchenne spierdystrofie, Duchenne muscular dystrophy

Syndroom van Down

Erfocentrum - Publieksinformatie
Synoniem: Down syndroom, Trisomie 21, Syndroom van Down, Down syndrome, Downsyndroom, Trisomy 21. Downsyndroom is een aangeboren aandoening. De oorzaak is een geheel of gedeeltelijk 'extra' chromosoom.

  • Pagina
  • «
  • 1
  • 2
  • »

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2019  | Home