Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:
GeBu

Methylfenidaat voor ADHD bij kinderen en adolescenten: een meta-analyse

GeBu - Opnieuw bezien - 2016
’Attention Deficit Hyperactivity Disorder’ (ADHD) is een frequent op de kinderleeftijd gestelde ’diagnose’. De ’diagnose’ wordt gesteld op grond van criteria van de vijfde editie van de ’Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM-5) van de ’American Psychiatric Association’ (APA).1 Kenmerkende gedragingen zijn problemen met het vasthouden van de aandacht, hyperactief gedrag en impulsiviteit. De ’diagnose’ wordt in de laatste decennia steeds vaker gesteld, maar er is een controverse of de genoemde gedragingen kenmerkend zijn voor een bepaalde stoornis (Gebu 2012; 46: 121-129).

NHG-Standaard ’Acute diarree’

GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’Acute diarree’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met acute diarree. Nr. 02 - 26 februari 2015

NHG-Standaard 'Diabetes mellitus type 2'

GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014

NHG-Standaard ’Schildklieraandoeningen’

GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2013

NHG-Standaard ’Schildklieraandoeningen’

GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2013

Medicamenteuze behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

GeBu - Hoofdartikel - 2012
Nr. 11 - 30 november 2012. In de discussie over ADHD wordt vaak de kritiek naar voren gebracht dat geneesmiddelen te snel worden voorgeschreven, met voorbijgaan aan psychosociale behandelingen. Het aantal voorschriften van ADHD-middelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, met name van methylfenidaat. De thans beschikbare gegevens over werkzaamheid en bijwerkingen van de medicamenteuze behandeling worden in dit artikel uiteengezet (Gebu 2012; 46: 121-129).

Neuraminidaseremmers bij influenza: geen bewijs voor werkzaamheid bij preventie complicaties of transmissie

GeBu - Opnieuw bezien - 2012
Neuraminidaseremmers (oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza)) zijn geregistreerd voor de behandeling van symptomen van infectie met influenzavirus A en B en voor de profylaxe van influenza na blootstelling aan een klinisch vastgesteld geval op het moment dat het virus circuleert in de bevolking. Conclusie auteurs: De onderzoeken die zijn verricht met oseltamivir tonen in aanzienlijke mate publicatie- en rapportagebias. De analyse van gegevens van zanamivir werd uitgesteld omdat de fabrikant individuele patiëntengegevens zou leveren.

Terugblik op het artikel over influenzavaccinatie in het Geneesmiddelenbulletin

GeBu - Hoofdartikel - 2012
In dit artikel zal kort worden teruggeblikt op de merites van influenzavaccinatie en zal worden ingegaan op de ontvangen brieven, alsmede op de interpretatie van het artikel door betrokken auteurs en instanties. Bij de seizoensinfluenza gaat het om ruim drie miljoen Nederlanders die thans voor vaccinatie in aanmerking komen en om een geschatte jaarlijkse uitgave van ruim 50 miljoen euro.

Systemische behandeling van psoriasis vulgaris

GeBu - Hoofdartikel - 2011
Een systemische behandeling van psoriasis vulgaris kan worden begonnen als lokale therapie en ultraviolettherapie onvoldoende werkzaam zijn. Al geruime tijd worden onder meer ciclosporine en methotrexaat gebruikt als systemische behandeling. Sinds enkele jaren zijn ook de interleukineremmer ustekinumab en de tumornecrosefactor-α-antagonisten adalimumab, etanercept en infliximab voor deze indicatie geregistreerd (Gebu 2011; 45: 121-128).

Werkzaamheid en effectiviteit van influenzavaccinatie

GeBu - Hoofdartikel - 2011
In Gebu 2010; 44: 121-130 is in drie artikelen teruggeblikt op de pandemie in 2009-2010 van het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus, ook wel aangeduid als de Mexicaanse griep. Toen werd reeds vermeld dat er nieuwe gegevens beschikbaar waren gekomen over de werkzaamheid van de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep, o.a. bij astma bronchiale. In dit artikel zullen die worden besproken (Gebu 2011; 45: 109-117).

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2023  | Home