GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2015
In de standaard ’Acute diarree’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) staan richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met acute diarree. Nr. 02 - 26 februari 2015
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2014
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2013
GeBu - Richtlijn farmacotherapie - 2013
GeBu - Opnieuw bezien - 2012
Neuraminidaseremmers (oseltamivir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza)) zijn geregistreerd voor de behandeling van symptomen van infectie met influenzavirus A en B en voor de profylaxe van influenza na blootstelling aan een klinisch vastgesteld geval op het moment dat het virus circuleert in de bevolking. Conclusie auteurs: De onderzoeken die zijn verricht met oseltamivir tonen in aanzienlijke mate publicatie- en rapportagebias. De analyse van gegevens van zanamivir werd uitgesteld omdat de fabrikant individuele patiëntengegevens zou leveren.
GeBu - Hoofdartikel - 2012
In dit artikel zal kort worden teruggeblikt op de merites van influenzavaccinatie en zal worden ingegaan op de ontvangen brieven, alsmede op de interpretatie van het artikel door betrokken auteurs en instanties. Bij de seizoensinfluenza gaat het om ruim drie miljoen Nederlanders die thans voor vaccinatie in aanmerking komen en om een geschatte jaarlijkse uitgave van ruim 50 miljoen euro.
GeBu - Hoofdartikel - 2011
Een systemische behandeling van psoriasis vulgaris kan worden begonnen als lokale therapie en ultraviolettherapie onvoldoende werkzaam zijn. Al geruime tijd worden onder meer ciclosporine en methotrexaat gebruikt als systemische behandeling. Sinds enkele jaren zijn ook de interleukineremmer ustekinumab en de tumornecrosefactor-α-antagonisten adalimumab, etanercept en infliximab voor deze indicatie geregistreerd (Gebu 2011; 45: 121-128).
GeBu - Hoofdartikel - 2011
In Gebu 2010; 44: 121-130 is in drie artikelen teruggeblikt op de pandemie in 2009-2010 van het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus, ook wel aangeduid als de Mexicaanse griep. Toen werd reeds vermeld dat er nieuwe gegevens beschikbaar waren gekomen over de werkzaamheid van de jaarlijkse vaccinatie tegen de seizoensgriep, o.a. bij astma bronchiale. In dit artikel zullen die worden besproken (Gebu 2011; 45: 109-117).
GeBu - Hoofdartikel - 2011
Stabiele angina pectoris is de meest voorkomende klinische uiting van ischemisch hartlijden. De oorzaak ervan is een dysbalans tussen de zuurstofvraag van en het -aanbod aan het myocard. Dit leidt tot typische klachten, zoals pijn of een drukkend gevoel op de borst, en kortademigheid, voornamelijk tijdens inspanning of bij emoties. Voor de medicamenteuze behandeling komen in aanmerking b-blokkers, calciumantagonisten en nitraten, alsmede ivabradine en ranolazine. (Gebu 2011; 45: 97-104).
GeBu - Nieuwe onderzoeken - 2011