Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:
NTvG
  • Pagina
  • «
  • 1
  • 2
  • »

Suppletie van ijzer bij ijzergebreksanemie (login vereist)

NTvG - Stand van zaken - 2019
Ferriprieve anemie is een veelvoorkomend probleem. Het merendeel van de patiënten wordt behandeld met orale ijzersupplementen.

Jeuk bij ouderen (login vereist)

NTvG - Stand van zaken - 2019
Bij ouderen kan het moeilijk zijn om de oorzaak van het symptoom jeuk te herkennen, vanwege de brede differentiële diagnose en de frequente comorbiditeit en polyfarmacie.

Vallen door een vitamine B12-deficiëntie

NTvG - Casuïstiek - 2013
Een 86-jarige vrouw presenteert zich met functionele achteruitgang en loopproblemen. Zij is regelmatig gevallen. Patiënte heeft een atactisch looppatroon en kan niet zelfstandig staan. Aanvullend laboratoriumonderzoek laat een macrocytair bloedbeeld met een ernstige vitamine B12-deficiëntie zien. Tevens zijn antilichamen tegen intrinsic factor en pariëtale cellen aanwezig. Wij stellen de diagnose ‘vitamine B12-deficiëntie met ataxie en vallen tot gevolg’. Na suppletie van vitamine B12 verbetert het looppatroon. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5132

Gezondheidsraadadvies: nieuwe voedingsnormen voor vitamine D (voor volledige artikel inlog vereist)

NTvG - Commentaar - 2012
Het nut van vitamine D staat de afgelopen jaren stevig ter discussie. Zo zijn er claims dat vitamine D niet alleen de botgezondheid bevordert, maar ook een heilzame werking heeft bij aandoeningen als kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Maar hoe hard zijn de bewijzen hiervoor? En moet mensen die mogelijk een risico op een tekort lopen worden aangeraden voor de zekerheid extra vitamine D te slikken, of is dat niet nodig?

Een meisje met kromme beentjes (login vereist)

NTvG - Diagnose in beeld - 2011
Een 2,5-jarig meisje werd naar de SEH gebracht in verband met moeizaam lopen. Haar moeder vertelde dat zij al langere tijd gezwollen polsen en scheefstaande voeten bij haar dochter had opgemerkt. Het meisje was niet in staat om te rennen, maar kon slechts ‘snelwandelen’. In verband met persoonlijke omstandigheden van de ouders werd zij niet gecontroleerd op het consultatiebureau. Er waren anamnestisch geen voedingsdeficiënties. Bij lichamelijk onderzoek werden fors verbrede polsen, frontale knobbels (‘frontal bossing’), en een verkromming van de onderste extremiteiten gezien, met name bij de enkel-voetovergang. Röntgenologisch aanvullend onderzoek liet een ernstig osteopeen skelet zien met lichte verkromming van ... De diagnose ‘vitamine D-deficiënte calciopene rachitis’ werd gesteld.

Nieuw licht op vitamine D

NTvG - Stand van zaken - 2010
Herwaardering van een essentieel prohormoon. Vitamine D-tekort wordt niet langer alleen maar gerelateerd aan het optreden van osteomalacie, rachitis en osteoporose. Er bestaat een causaal verband met de spierfunctie en met het functioneren van ons afweersysteem. Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1810

Nieuwe Nederlandse richtlijn voor vitamine K-toediening aan voldragen pasgeborenen (login vereist)

NTvG - Richtlijnen - 2011
Na evaluatie van de huidige literatuur en advisering vanuit de Gezondheidsraad is de vitamine K-dosering vanaf dag 8 tot en met 3 maanden (12e levensweek) na de geboorte aangepast voor alle borstgevoede zuigelingen: de dagelijkse dosis werd verhoogd van 25 µg naar 150 µg per dag.

Zijn vitamine D3 en fysiotherapie na heupfractuur zinvol? (login vereist)

NTvG - In het kort - 2010
Onderzoeksvraag: Leidt een combinatie van uitgebreide fysiotherapie en orale vitamine D-suppletie tot een afname van de valincidentie en heropnamefrequentie in het ziekenhuis in het eerste jaar na een heupfractuur?

Vitamine C als remedie tegen jicht bij mannen (login vereist)

NTvG - In het kort - 2009
Wat is de onderzoeksvraag? Wat is bij mannen het effect van vitamine C-inname op de kans om jicht te krijgen?

DPP-4-remmers bij diabetes mellitus type2: klaar voor de klinische praktijk? (login nodig voor volledige artikel)

NTvG - Klinische praktijk - In het kort - 2012
Onderzoeksvraag: Hoe effectief en veilig zijn DPP-4-remmers in vergelijking met metformine als monotherapie of met andere bloedglucoseverlagende middelen in combinatie met metformine? Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A4949

  • Pagina
  • «
  • 1
  • 2
  • »

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2023  | Home