Nieuwe microarray-techniek verbetert mogelijk behandeling borstkanker

Nieuwe microarray-techniek verbetert mogelijk behandeling borstkanker

Borstkanker is de meest voorkomende kwaadaardige tumor onder westerse vrouwen. 'Klassieke' prognostische indicatoren zoals tumorgrootte en tumorgraad zijn goede voorspellers van ziekte-uitkomst in grote groepen patiënten. De uitkomst van een individuele patiënt valt op basis hiervan echter slecht te voorspellen. In de afgelopen jaren zijn vele microarray-technieken geïntroduceerd. Deze maken het mogelijk de expressie van vele genen of eiwitten in een patiënt te onderzoeken. Een van deze microarray-technieken is de tissue microarray (TMA)-techniek.

Bert van der Vegt onderzocht de toepasbaarheid van de TMA-techniek in de evaluatie van nieuwe prognostische en voorspellende eiwitmarkers voor het mammacarcinoom. Uit het onderzoek blijkt dat de techniek zeer goed gebruikt kan worden om de belangrijkste markers afkomstig uit genoom-brede arraying studies te testen in grotere onderzoeksgroepen en wellicht kan bijdragen aan de ontwikkeling van klinisch toepasbare prognostische scores, die het mogelijk kunnen maken therapie beter aan te passen aan de individuele borstkankerpatiënt. Van der Vegt ontdekte verder dat de biomarker MUC1 bruikbaar lijkt om de borstkankerdiagnose nauwkeuriger te maken.

Bert van der Vegt (Ureterp, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Pathologie en Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels werkt hij als patholoog in het UMCG.

Datum:    23 mei 2012
Promotie: dhr. B. van der Vegt, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Looking for factors predicting outcome of breast carcinoma using tissue microarrays
Promotor(s): prof.dr. H. Hollema, prof.dr. G.H. de Bock
Faculteit: Medische Wetenschappen

 

http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2012/promoties_oraties/20_vanderVegt

Welkom bij ArtsenApotheker.nl

carrie

ArtsenApotheker.nl staat onder redactie van Carrie Brodie-Meijer, arts en apotheker. info@artsenapotheker.nl

Follow ArtsenApotheker.nl on Twitter

 

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVZorgwijzerCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2018  | Home