Mesalazine en overgevoeligheid voor zonlicht

Mesalazine en overgevoeligheid voor zonlicht

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vijf meldingen van overgevoeligheid voor zonlicht (fotosensitiviteit) bij het gebruik van het middel mesalazine. Mesalazine werkt ontstekingsremmend op de darmwand en wordt voorgeschreven bij de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. Eén melder gaf aan dat de klachten elke keer optraden nadat hij aan de zon was blootgesteld. De patiënt bleef het middel ondanks deze klachten wel gebruiken.

Overgevoeligheid voor zonlicht wordt momenteel nog niet vermeld in de bijsluiter (productinformatie) van mesalazine. Wel is er diverse malen over deze bijwerking gepubliceerd. Het is belangrijk dat patiënten zich bewust zijn van deze mogelijke bijwerking omdat deze door het vermijden van blootstelling aan zonlicht of zonnebank te voorkomen is.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat de bijwerking delen binnen het Europese netwerk zodat daar eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

 

http://www.lareb.nl/Nieuws/2017/Mesalazine-en-overgevoeligheid-voor-A07EC02

Welkom bij ArtsenApotheker.nl

carrie

ArtsenApotheker.nl staat onder redactie van Carrie Brodie-Meijer, arts en apotheker. info@artsenapotheker.nl

Follow ArtsenApotheker.nl on Twitter

 

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVZorgwijzerCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2018  | Home