Inloggen

Biogen stelt medicijn tegen MS kosteloos beschikbaar

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • donderdag 22 maart 2018 19:24

Fabrikant Biogen, lid van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, stelt een medicijn voor loopproblemen bij multiple sclerose (MS) dit jaar tussen 1 april en 31 december gratis beschikbaar voor zo’n 2.000 patiënten.



Dit meldt Biogen 22 maart. Het gaat om de patiënten die op 20 maart dit jaar deelnamen aan het LIBERATE-onderzoek, het Treatment Monitoring Program (TMP) of het Named Patient Program (NPP).  

Belang patiënten 
Biogen zegt dit besluit te nemen in het belang van deze patiënten en met het oog op toezeggingen richting het Europese geneesmiddelenagentschap EMA. Het bedrijf benadrukt dat het om een tijdelijke oplossing gaat. Biogen wil graag in gesprek met de betrokken partijen om een definitieve oplossing mogelijk te maken. 

Voorwaardelijk vergoed 
Tussen 1 april 2016 en 1 april 2018 werd het geneesmiddel, dat momenteel wordt gebruikt door zo’n 2.000 mensen met MS, in Nederland voorwaardelijk vergoed. Afgelopen week maakte minister Bruins van VWS bekend dat deze vergoeding op 1 april eindigt.

Definitieve goedkeuring
Het medicijn kreeg in mei 2017 definitieve goedkeuring voor de behandeling van loopproblemen bij MS. Deze problemen komen vaak voor bij MS en hebben volgens onderzoek van het Multiple Sclerosis Journal een grote invloed op de kwaliteit van leven. Het geneesmiddel, dat in Europa door veertigduizend mensen wordt gebruikt, is als enige medicijn goedgekeurd voor deze indicatie.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...ms-kosteloos-beschikbaar