De zorg voor mensen met maagklachten kan mogelijk zinniger, zo blijkt uit een recent Zinnige Zorg-rapport van Zorginstituut Nederland. In Nederland kampen veel mensen met maagklachten, ruim 3 miljoen patiënten slikken maagzuurremmers.
Onnodige inzet van diagnostiek en overbehandeling
Het Zorginstituut onderzocht de afgelopen maanden samen met patiëntenverenigingen, zorgprofessionals en zorgverzekeraars waar de zorg voor mensen met een spijsverteringsziekte mogelijk beter kan. Het onderzoek maakt inzichtelijk dat de zorg voor mensen met maagklachten zinniger kan. Tijdens het screeningsproces zijn verschillende aanwijzingen gevonden voor overdiagnostiek en overbehandeling. Patiënten met brandend maagzuur (gastro-oesofageale reflux ziekte) en een verstoorde spijsvertering (functionele dyspepsie) worden vaak doorverwezen voor een maagonderzoek (gastroscopie).
De vraag is of dit onderzoek altijd nodig is, omdat bij een deel van de patiënten onnodig belastend onderzoek plaatsvindt. Ook is mogelijk sprake van overbehandeling met maagzuurremmers (PPI’s) voor maagklachten of ter preventie van maagcomplicaties. Door overbehandeling met deze PPI’s lopen patiënten het risico op (ernstige) bijwerkingen. Bestaande initiatieven lijken niet voldoende om de zorg te verbeteren, waardoor Zinnige Zorg hier een waardevolle bijdrage kan leveren. Het Zorginstituut gaat dit verder onderzoeken in de verdiepingsfase, om samen met partijen tot verbeterafspraken te komen. De keuze voor het onderwerp maagklachten wordt ondersteund door de partijen in het zorgveld.
Maagklachten invloed op dagelijks functioneren
Mensen met maagklachten hebben last van zuurbranden, het terugstromen van voedsel vanuit de maag naar de mond, pijn in de bovenbuik, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of braken. Deze klachten kunnen veel invloed hebben op het dagelijks functioneren.
Het programma Zinnige Zorg
Het onderzoek naar de zorg voor mensen met spijsverteringsklachten maakt deel uit van het programma Zinnige Zorg. In dit programma brengt het Zorginstituut samen met patiëntenorganisaties, zorgprofessionals, zorginstellingen en zorgverzekeraars in beeld hoe de zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed in de praktijk wordt geleverd. In elk Zinnige Zorg-project nemen we een zorggebied vanuit het perspectief van de patiënt onder de loep, vanaf het moment dat de aandoening ontstaat tot en met de nazorg.
Het Zorginstituut heeft als opdracht de toegang tot goede en zinnige zorg te bevorderen. Met zinnige zorg wordt bedoeld: niet meer zorg dan nodig en niet minder dan noodzakelijk. Hierbij is het ook belangrijk dat er geen onnodige kosten worden gemaakt. Elke verzekerde moet er immers op kunnen rekenen dat hij goede en betaalbare zorg ontvangt, nu en in de toekomst.