Inloggen

Blijvende seksuele klachten na gebruik SSRI’s

Bron: Lareb • vrijdag 26 juni 2020 16:26

 


Bij gebruik van SSRI’s kunnen seksuele klachten optreden die lang kunnen aanhouden. Zelfs jaren na het stoppen van de SSRI kunnen klachten blijven bestaan en grote gevolgen hebben op de kwaliteit van leven. 


Bijwerkingencentrum Lareb ontving sinds de jaren negentig, 565 meldingen van seksuele klachten bij SSRI’s. In 86 meldingen betrof het blijvende klachten na het stoppen van de SSRI.


Serotonineheropnameremmers (SSRI's) regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen.


De gemelde bijwerkingen van seksuele klachten waren onder andere verminderd libido, erectiestoornissen en ejaculatiestoornissen. Seksuele klachten werden zowel bij mannen als bij vrouwen gemeld.


In 86 meldingen ging het om patiënten die gestopt waren met het gebruik van hun SSRI en aangaven dat de seksuele stoornis nog niet verdwenen was. De klachten begonnen vaak al binnen enkele weken na start. Op moment van het melden hadden de patiënten gemiddeld drieënhalf jaar na het stoppen van hun SSRI nog steeds deze klachten. Eén patiënt had bijna 23 jaar na stoppen nog steeds klachten. Uit de meldingen blijkt dat seksuele klachten grote gevolgen hebben op patiënten.

www.lareb.nl/news/blijvende-seksuele-klachten-na-gebruik-ssri-s