Inloggen

Cardiologe Angela Maas meest invloedrijke vrouw in Nederland

Bron: Radboudumc • vrijdag 6 december 2019 20:36

Tijdens het jaarlijkse Opzij Top 100-event in het VondelCS in Amsterdam werd prof. dr. Angela Maas gisteravond uitgeroepen tot Meest invloedrijke vrouw in Nederland.

Angela Maas heeft zich gespecialiseerd in het vrouwenhart, en maakt zich al jaren sterk voor de verschillen tussen de manier waarop vrouwen- en mannenharten bekeken en behandeld moeten worden. In het juryrapport van de Opzij Top100  wordt hierdoor gesproken over de eerste 'cardiofeministe'.

Hart voor Vrouwen
Nationaal en internationaal is Angela Maas bekend om haar expertise op dit gebied. In het Radboudumc richtte ze de Stichting Hart voor Vrouwen op in 2014. Deze stichting zet zich in voor multidisciplinair onderzoek gericht op hart- en vaatziekten bij vrouwen. Ook bracht ze in mei 2019 het boek Hart voor Vrouwen uit bij de Arbeiderspers, waarin ze ingaat op de specifieke karakteristieken die bij het vrouwenhart horen en waar je als vrouw zelf op moet letten. Het boek is in Nederland goed ontvangen en wordt nu na de zesde druk ook vertaald naar het Engels.

Spreken voor de Verenigde Naties
Recent is Angela Maas door de Nederlandse Vrouwenraad voorgedragen als 2020 vertegenwoordiger voor Nederland bij de Verenigde Naties (VN). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de voordracht geaccepteerd. Hiermee is cardioloog Angela Maas voor 2020 de Vrouwenvertegenwoordiger en zal ze deel uitmaken van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN.
Namens de Nederlandse vrouwen zal zij de Algemene Vergadering van de VN toespreken in oktober 2020. Nederland is het enige land dat consequent ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger opneemt in zijn Regeringsdelegatie. Angela Maas’ missie voor 2020 is het verder uitdragen van het belang van aandacht voor vrouwengezondheid in bredere zin en het empoweren van vrouwen in de zorg; waarbij ze wil bijdragen aan betere carrièreperspectieven voor alle vrouwen die werken in de zorg.

Top 100 Categorieën
De Opzij Top 100 bestaat uit tien categorieën (gezondheid, bedrijfsleven, politiek, sport, cultuur, openbaar bestuur/orde, onderwijs en wetenschap, media, tech en non-profit.) Elke categorie heeft een winnaar. Het Radboudumc feliciteert alle winnaars van de Opzij Top 100, o.a Lilianne Ploumen (politiek), voetbalkeepster Sari van Veenendaal (sport), SER-voorzitter Mariëtte Hamer (openbaar bestuur/orde), Simone Brummelhuis (bedrijfsleven).

www.radboudumc.nl/...angela-maas-meest-invloedrijke-vrouw-in-nederland