Inloggen

Evaluatie toont toegevoegde waarde CoronaMelder aan

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport • zaterdag 29 mei 2021 9:36

De onafhankelijke doorlopende evaluatie, onder leiding van prof. dr. Wolfgang Ebbers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, toont aan dat CoronaMelder een kleine maar merkbare toegevoegde waarde heeft bij het opsporen van besmettingen. Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat het potentieel van de notificatieapp bij een heropende samenleving groter is dan tijdens de lockdown.

Aanvulling op BCO
CoronaMelder is een effectieve aanvulling op het Bron- en Contactonderzoek (BCO) van de GGD, hoewel het effect klein is. Er worden meer mensen sneller gevonden met de app die contact hebben gehad met een besmette persoon. Uit de evaluatie blijkt dat een melding van CoronaMelder aanleiding is voor 1 op de 10 testuitslagen die voortkomen uit een vorm van BCO. Voor positieve testuitslagen is dat getal 1 op de 20.

Effect op reproductiegetal
Testen, bron- en contactonderzoek en CoronaMelder hebben gezamenlijk geleid tot een gesimuleerde afname van het reproductiegetal met 12,7 procent. De gesimuleerde afname door CoronaMelder is 0,3 procent. Bij het heropenen van de samenleving neemt het gesimuleerde effect van CoronaMelder licht toe. Gezamenlijk leiden testen, BCO en CoronaMelder dan tot een afname van het reproductiegetal van 8,8 procent, waarvan 0,4 procent door CoronaMelder. Bij een groter aantal gebruikers kan de bijdrage van CoronaMelder aan de afname van het reproductiegetal oplopen tot 2 procent als gebruikers zonder tussenkomst van de GGD hun besmetting kunnen doorgeven in de app.

Lees verder op de website van

www.rijksoverheid.nl/...atie-toont-toegevoegde-waarde-coronamelder-aan