Inloggen

Risico op dementie op latere leeftijd? Nu al hersenschade zichtbaar

Bron: Maastricht UMC+ • donderdag 26 augustus 2021 18:32

Iemand die door een ongezonde leefstijl risico loopt op dementie op latere leeftijd, heeft nu al zichtbare schade aan de hersenen en cognitieve problemen. Onderzoek van het Maastricht UMC+ toont dit aan op basis van afgenomen vragenlijsten en hersenscans van ruim 4.000 mensen. Deze uitkomsten onderstrepen het belang van leefstijl om de hersenen gezond te houden en dementie te voorkomen.

De resultaten van dit onderzoek, onder leiding van dr. Sebastian Köhler, zijn op 25 augustus 2021 gepubliceerd in de online editie van Neurology®, het medische wetenschappelijke tijdschrift van de American Academy of Neurology.

LIBRA-vragenlijst
De 4.164 deelnemers aan het onderzoek vulden de zogenaamde LIBRA-vragenlijst (Lifestyle for Brain Health) in. Vervolgens kregen de deelnemers een individueel risicoprofiel, waaruit het risico op dementie blijkt. Dit profiel is voornamelijk gebaseerd op leefstijlfactoren, zoals voeding, overgewicht, roken en hoge bloeddruk. Deze factoren hebben namelijk invloed op de ontwikkeling van dementie.

Lees verder op de website van het  Maastricht UMC+.

www.mumc.nl/...ementie-op-latere-leeftijd-nu-al-hersenschade-zichtbaar