Inloggen

Gebruik Forxiga niet langer voor behandeling diabetes type 1

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 15 november 2021 17:31

Vanaf 25 oktober 2021 is Forxiga (dapagliflozine) niet langer geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 1. Patiënten die dapagliflozine voor de behandeling van diabetes mellitus type 1 gebruiken, moeten in overleg stoppen met het gebruik van het medicijn.



De indicatie diabetes mellitus type 1 van dit medicijn is verwijderd uit de bijsluiter en productinformatie. Het medicijn dapagliflozine is nog wel geregistreerd voor de behandeling van type 2 diabetes mellitus, voor de behandeling van chronisch hartfalen en voor de behandeling van chronische nierschade bij volwassen patiënten. Voor deze patiënten verandert er niks.


Bij gebruik van dapagliflozine (Forxiga) kan diabetische verzuring van het bloed (diabetische ketoacidose, DKA) optreden. Tijdens onderzoeken naar diabetes mellitus type 1 met dapagliflozine werd deze bijwerking vaak gemeld, bij meer dan 1 op de 100 patiënten. Daarom is het bedrijf bij registratie gevraagd om extra risicobeperkende maatregelen te nemen, waaronder het verspreiden van risicominimalisatie materiaal. Dit materiaal is met het vervallen van deze toepassing niet langer beschikbaar.

www.cbg-meb.nl/...forxiga-niet-langer-voor-behandeling-diabetes-type-1