Inloggen

Multipel myeloom en het COVID-19-vaccin

Bron: Persbericht Europees Myeloomnetwerk (EMN) • vrijdag 26 november 2021 11:30

Multipel myeloom en het COVID-19-vaccin: aanbevelingen van het Europees Myeloomnetwork (European Myeloma Network) om clinici te helpen hun patiënten te beschermen.

Het EMN, het Europees Myeloomnetwerk heeft in het tijdschrift The Lancet Haematology zijn consensusverklaring gepubliceerd voor vaccinatie tegen COVID-19 bij patiënten met multipel myeloom. Het artikel heeft de titel 'COVID-19 vaccination in patients with multiple myeloma: a consensus of the European Myeloma Network'  en is het resultaat van de samenwerking tussen een panel van EMN-leden en een aantal externe experts die uitgebreid literatuuronderzoek hebben verricht en recent gepresenteerde gegevens van bijeenkomsten hebben geëvalueerd, plus de bevindingen uit hun eigen studies en observaties m.b.t. het COVID-19-vaccin en de ziekte zelf bij patiënten met multipel myeloom en aanverwante aandoeningen.

Multipel myeloom is een hematologische maligniteit met een geschatte mondiale prevalentie van 550.000 patiënten. Myeloom is vaak geassocieerd met een verminderde immuunfunctie en een verhoogd risico op infecties en infectiegerelateerde mortaliteit. Daarom hebben myeloompatiënten ook een hoger risico om besmet te raken met COVID-19. Bovendien is de kans groter dat zij een ernstiger en langduriger ziektebeeld van COVID-19 vertonen, met een hoger percentage ziekenhuis- en IC-opname en een hogere mortaliteit.

"Het verhoogde risico op besmetting met het SARS-CoV-2-virus en de daaruit voorvloeiende mortaliteit voor patiënten met multipel myeloom, benadrukt het belang van bescherming voor deze patiënten middels vaccinatie – aldus Prof. Pieter Sonneveld, voorzitter van het EMN-netwerk – Dit is de reden waarom het EMN aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om meer inzicht te krijgen in de exacte werking van vaccinatie bij deze patiënten en wat er gedaan kan worden om hen beter te beschermen."

Het expertpanel van het EMN heeft vastgesteld dat de vaccins BNT162b2 (Pfizer BioNTech), mRNA-1273 (Moderna), ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca) en AD26.COV2.5 (Johnson & Johnson) bij patiënten met multipel myeloom, met grote verschillen per individuele patiënt, resulteren in lagere antilichaamtiters en cellulaire immuniteit, terwijl er bij 20-50% van de patiënten sprake is van geen of slechts een lage immuunrespons. Geassocieerde factoren met een slechte respons zijn een ongecontroleerde ziekte, immuunsuppressie, gelijktijdige medicatie, meerdere behandellijnen en CD38-antilichaam-gerichte en B-cel-rijping-antigeengerichte therapie.

Identificatie van patiënten zonder uitgesproken immuunrespons is belangrijk, zodat er bij hen een derde (of na AD26.COV2.5 een tweede) dosis gepland kan worden. Voor patiënten die blootgesteld zijn geweest aan iemand die besmet is met SARS-CoV-2 zijn er nieuwe profylactische maatregelen beschikbaar. In deze gevallen moet de toediening van recent goedgekeurde cocktails met monoklonale antilichamen tegen spike-antigenen worden overwogen, om zo het risico op het ontwikkelen van klinisch manifeste ziekte te verminderen.

Het opvolgen van de immuunrespons op vaccinatie bij patiënten met multipel myeloom kan een leidraad vormen voor klinische behandeling, zoals de toediening van aanvullende doses van hetzelfde of een ander vaccin, of, indien mogelijk, zelfs het tijdelijk stopzetten van de behandeling. Bij patiënten die geen goede respons vertonen, kan profylactische behandeling worden overwogen met neutraliserende monoklonale antilichaamcocktails. Bovendien wordt het naleven van de maatregelen voor het beperken van het besmettingsrisico met name aanbevolen bij patiënten met een tekort aan SARS-CoV-2-immuunrespons.

'Het doel van onze consensus is om clinici achtergrondinformatie te geven over de COVID-19-infectie en -vaccinatie en begeleiding te bieden t.b.v. optimaal vaccinatiebeheer van hun patiënten; dit met het doel om hen te beschermen tegen de risico's van de vaak ernstige gevolgen van een besmetting met het SARS-CoV- 2-virus', bevestigde Prof. Heinz Ludwig van het Wilhelminen Kankerinstituut en Centrum voor Oncologie, Hematologie en Palliatieve Zorg in Wenen.

Bron: Heinz Ludwig, Pieter Sonneveld, Thierry Facon et al., COVID-19 vaccination in patients with multipel myeloma: a consensus of the European Myeloma Network. The Lancet Haematology 2021; 21: 2352-3026.

www.thelancet.com/.../lanhae/article/PIIS2352-3026(21)00278-7/fulltext