Inloggen

Dankzij scan veel minder onnodige operaties bij schildklierknobbels

Bron: Radboudumc • donderdag 24 februari 2022 17:17

PET-scan met radioactief suiker is effectief, kostenbesparend en veilig.


Bij mensen met een verdachte knobbel in de schildklier kan een scan met radioactief suiker heel betrouwbaar uitsluiten dat de knobbel schildklierkanker bevat. De scan voorkomt daarmee veertig procent van de diagnostische operaties bij goedaardige knobbels. Dat blijkt uit onderzoek in vijftien ziekenhuizen, onder leiding van Radboudumc en LUMC.
 
Knobbels in de schildklier komen vaak voor. Ongeveer zeven procent van de Nederlandse bevolking voelt gedurende het leven een keer een knobbel in de schildklier. Daarvan is slechts één op de twintig knobbels kwaadaardig. Met 900 gevallen per jaar in Nederland is schildklierkanker een zeldzame kankersoort. De eerste stap richting een diagnose bestaat uit een echo in combinatie met een biopt. Dat toont in driekwart van de gevallen of de knobbel goedaardig of kwaadaardig is.
 
Maar bij een kwart van de gevallen blijven de eigenschappen van de knobbel onduidelijk. “Dan volgt een diagnostische operatie,” vertelt Lisanne de Koster, arts-onderzoeker van het Radboudumc. “Daaruit blijkt dat slechts een kwart van die geopereerde knobbels kwaadaardig is. Bij driekwart van de patiënten voer je dus onnodig een operatie uit. Met nadelen, zoals een opvallend litteken en risico op complicaties. Zo ontstaat soms een stoornis van de schildklierfunctie, waarvoor een patiënt levenslang medicijnen moet slikken.”

Lees verder op de website van het Radboudumc.

www.radboudumc.nl/...minder-onnodige-operaties-bij-schildklierknobbels