Inloggen

Oratie: ‘Revolutie op komst in behandeling neurodegeneratieve ziekten’

Bron: LUMC • zondag 13 maart 2022 11:47

Bijzonder hoogleraar klinische neurofarmacologie Geert Jan Groeneveld spreekt op 11 maart 2022 zijn oratie uit met als titel ‘Het belang van de biomarker’. Volgens hem leidt nieuwe genetische kennis tot een omwenteling in geneesmiddelonderzoek.

Prof. dr. Groeneveld is neuroloog en klinisch farmacoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Daar is hij werkzaam op de pijnpoli van de afdeling Anesthesiologie. Zijn leerstoel is ingesteld door het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden, waar hij Chief Medical and Scientific Officer is.

Het CHDR doet geneesmiddelonderzoek voor farmaceutische bedrijven, meer specifiek  de eerste klinische studies in mensen. Daarnaast voert het CHDR eigen onderzoeken uit naar testmethoden en validatie van biomarkers – meetbare indicatoren van een biologische toestand die de werking van een geneesmiddel kunnen aantonen. Groenevelds onderzoek richt zich op neurologie- en pijngeneesmiddelen.

Meer gerichte behandelingen
Zijn specialisme ligt op het vlak van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson, ALS, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Huntington. “Ik focus in mijn oratie op dit type aandoeningen omdat ik denk dat we daarbij aan het begin staan van een revolutie die vergelijkbaar met die in de oncologie van twintig jaar geleden. Kanker werd destijds alleen met heel giftige middelen behandeld, chemotherapie dus. We hebben sindsdien vooruitgang geboekt; niet omdat er sterkere vergiffen zijn gevonden, maar door gerichte behandelingen voor genetische subgroepen van kankerpatiënten.”

Lees verder op de website van het LUMC

www.lumc.nl/...handeling-neurodegeneratieve-ziekten/?year=2022&month=2