Inloggen

CBG-advies: let op en voorkom verwisselen insulines Fiasp en Tresiba

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • donderdag 26 april 2018 15:32

Het risico op per ongeluk verwisselen bestaat bij twee types insulines. Het gaat om snelwerkend insuline aspart (Fiasp, op dit moment beschikbaar als gele pennen) en basale insuline degludec (Tresiba, beschikbaar als lichtgroene pennen). Deze verwisseling kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan een lage bloedsuikerspiegel of sterk schommelende bloedsuikerspiegels optreden (hypo- of hyperglykemie). Daarom adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) patiënten die beide insulines gebruiken om extra op te letten. Controleer altijd voor elke injectie de naam van de insuline.

Snelwerkend insuline aspart (Fiasp) en basale insuline degludec (Tresiba) worden gebruikt om hoge bloedsuikerspiegels te verlagen bij patiënten met diabetes mellitus. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt waardoor de bloedsuikerspiegels te hoog worden. De behandeling met insuline verlaagt de suikerspiegels en voorkomt complicaties door diabetes.

Advies aan patiënten
Let op! Bij gebruik van beide insulines Fiasp en Tresiba. Controleer altijd de naam op de verpakking en injectie voordat u gaat toedienen.
Advies aan artsen

Controleer of een patiënt zowel Fiasp als Tresiba gebruikt. Als dit het geval is, adviseer de patiënt om voor elke injectie altijd de naam van de insuline te controleren en om extra voorzichtig te zijn bij slechte lichtomstandigheden. Denk dan aan donkere omstandigheden of gekleurd licht. In september  2018 wordt de kleurstelling van Fiasp aangepast.


Om het onderscheid tussen de pennen duidelijker te maken, zal Fiasp vanaf september 2018 beschikbaar zijn als rood met gele patronen (zie figuur 1 op de website).

www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2018/04/26/dhpc-fiasp