Inloggen

Huisartsen besteden iets meer dan de helft van hun werktijd aan direct patiëntgebonden taken

Bron: NIVEL • zaterdag 12 januari 2019 16:10

Nederlandse huisartsen werken gemiddeld 44,1 uur per week. Iets meer dan de helft van deze uren (54%) besteden zij aan contact met de patiënt. 26% wordt besteed aan indirect patiëntgebonden taken en 20% aan niet-patiëntgebonden taken. Dit blijkt uit een sms-tijdsbestedingsonderzoek dat het Nivel in 2018 heeft uitgevoerd in opdracht van het Capaciteitsorgaan.

De Nederlandse huisarts en huisartsenzorg is de afgelopen jaren sterk veranderd. Het aandeel vrouwen en waarnemers is bijvoorbeeld verder toegenomen. De verschuiving van zorg naar de eerste lijn heeft zich doorgezet en ook de rol van de huisartsenzorg in het sociale domein heeft gezorgd voor een grotere en meer diverse zorgvraag. Gezien deze ontwikkelingen heeft het Nivel een tijdbestedingsonderzoek uitgevoerd, net als in 2013.

Kleine veranderingen in verdeling werktijd naar direct, indirect en niet-patiëntgebonden taken
Huisartsen besteden ten opzichte van 2013 iets minder tijd direct aan de patiënt, namelijk 54% in plaats van 56%. Het aandeel indirect patiëntgebonden activiteiten – administratieve taken, ANW-diensten, patiëntgebonden overleg en opleidersactiviteiten – is met 26% hetzelfde gebleven. Iets meer tijd dan in 2013 (2%) wordt besteed aan niet-patiëntgebonden taken, zoals nascholingen, praktijkvoering en bestuurlijke taken.

Lees verder op de website van  het Nivel.

www.nivel.nl/...elft-van-hun-werktijd-aan-direct-patientgebonden-taken