Kunstalvleesklier helpt patiënten na operatie

De kunstalvleesklier verbetert de glucoseregulatie bij patiënten van wie de gehele alvleesklier is verwijderd. Hierdoor hebben patiënten meer vrijheid in het dagelijks leven en hoeven ze minder te letten op wat ze eten en wanneer ze eten. Voorheen moesten zij regelmatig hun glucosewaarden controleren en insuline gebruiken, nu neemt de kunstalvleesklier dit over.

Verwijdering van de gehele alvleesklier is gelukkig niet vaak nodig. Toch gebeurt het steeds vaker bij patiënten met alvleesklierkanker of met uitgebreide alvleeskliercysten die zich kunnen ontwikkelen tot kanker. Zo’n verwijdering heeft ingrijpende gevolgen voor de patiënt. De alvleesklier maakt namelijk twee hormonen, insuline en glucagon, die de suikerwaarden (glucosewaarden) in ons lichaam regelen. Na de verwijdering van het gehele orgaan krijgen patiënten ernstige en vaak lastig te reguleren suikerziekte (diabetes), waardoor ze afhankelijk worden van insuline. Hiervoor krijgen zij een insulinepen of insulinepomp, waarmee zij hun suikerwaarden reguleren. Dat is echter een uitdaging die een grote weerslag heeft op de kwaliteit van leven van patiënten.

Lees verder op de website van het Amsterdam UMC.

https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/kunstalvleesklier-helpt-patienten-na-operatie.htm

Welkom bij ArtsenApotheker.nl

carrie

ArtsenApotheker.nl staat onder redactie van Carrie Brodie-Meijer, arts en apotheker. info@artsenapotheker.nl

Follow ArtsenApotheker.nl on Twitter

 

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2022  | Home