Positief advies coronavaccins voor kinderen vanaf 6 maanden

De coronavaccins Comirnaty (Pfizer) en Spikevax (Moderna) zijn goedgekeurd voor gebruik bij kinderen vanaf 6 maanden. Uit onderzoek blijkt dat de vaccins een afweerreactie opwekken tegen COVID-19 in deze doelgroep. De bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die bij oudere leeftijdsgroepen. Hiermee zijn de voordelen groter dan de risico’s.

Deze positieve aanbeveling komt van het wetenschappelijk comité van het Europees medicijnagentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG is betrokken bij de beoordeling. De Europese Commissie neemt dit advies waarschijnlijk over. De vaccins van deze fabrikanten zijn al eerder goedgekeurd voor volwassenen en voor kinderen vanaf 5 en 6 jaar. Het gaat hierbij om de vaccins die zich richten op de oorspronkelijke stam van het coronavirus (Wuhan).

Lagere dosis, drie prikken
De dosis van beide vaccins is lager voor deze jongere leeftijdsgroepen. De basisserie voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar van Comirnaty bestaat uit 3 prikken (van elk 3 microgram). Tussen de eerste 2 prikken hoort minstens 3 weken te zitten. Minimaal 8 weken na de tweede prik volgt dan nog een derde prik.

Kinderen vanaf 6 maanden tot 5 jaar kunnen Spikevax krijgen als basisserie van 2 prikken (van elk 25 microgram), met een tussenpoos van 4 weken. De prikken worden toegediend in de spieren van de bovenarm of de dij.

Afweerreactie
Drie prikken met de lage dosis (3 microgram) van Comirnaty wekken bij kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar een vergelijkbare afweer op als 2 prikken met de hogere dosering (30 microgram) bij 16- tot 25-jarigen.

Onderzoek met Spikevax liet zien dat de afweerreactie na 2 prikken met de lagere dosering (25 microgram) bij kinderen van 6 maanden tot en met 5 jaar vergelijkbaar was met die na 2 prikken met de hogere dosis (100 microgram) bij 18- tot 25-jarigen.

Lees verder op de website van het CBG.

https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2022/10/19/positief-advies-coronavaccins-voor-kinderen-vanaf-6-maanden

Welkom bij ArtsenApotheker.nl

carrie

ArtsenApotheker.nl staat onder redactie van Carrie Brodie-Meijer, arts en apotheker. info@artsenapotheker.nl

Follow ArtsenApotheker.nl on Twitter

 

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeMinisterie VWSNTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2022  | Home