31 resultaten voor de zoekterm "jeuk" in Alle artikelen

 
Filter op:
Soort document
Bron
Jaartal
Uw selectie:

Jeuk bij ouderen (login vereist)

NTvG - Stand van zaken - 2019
Bij ouderen kan het moeilijk zijn om de oorzaak van het symptoom jeuk te herkennen, vanwege de brede differentiële diagnose en de frequente comorbiditeit en polyfarmacie.

Behandelplan Jeuk

Zorginstituut Nederland - Farmacotherapeutisch Kompas Advies, Behandelplan, Achtergrond en Geneesmiddelen

Moedervlekken: Ik heb een moedervlek die ik niet vertrouw

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2017
Synoniem: Naevus. Een moedervlek is een ophoping van bruine kleurstof in de huid. Moedervlekken geven bijna nooit problemen. Redenen om een moedervlek te verwijderen zijn vooral: jeuken, gemakkelijk bloeden, vormverandering en kleurverandering.

Handeczeem

NVDV - Patiënteninformatie: algemene folders
De term eczeem wordt gebruikt voor huidafwijkingen die gepaard gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, schilfering en soms vochtafscheiding. Deze verschijnselen zijn het gevolg van een ontstekingsreactie van de huid. De ontsteking bij eczeem wordt niet veroorzaakt door bacteriën of schimmels en is dan ook niet besmettelijk. Oorzaken handeczeem: Irritatie van de huid, Allergisch contacteczeem, Constitutioneel eczeem, Blaasjeseczeem, ofwel dyshidrotisch of acrovesiculeus eczeem.

Psoriasis: Ik wil leren omgaan met mijn psoriasis

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2014
Bij psoriasis kunnen perioden met veel plekken en veel jeuk en perioden met minder klachten elkaar afwisselen. De ene psoriasispatiënt heeft vaker slechte perioden of meer plekken dan de andere psoriasispatiënt. Sommige mensen hebben er ook gewrichtsklachten bij.

Anale jeuk: Ik heb jeuk bij mijn anus

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder - 2014
Synoniemen: Pruritus ani, Jeuk aan de anus. Anale jeuk kan komen door: ontlasting die achter blijft, zeep, vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, wormen, een aambei of anusscheurtje. Goede hygiëne helpt de klachten te verminderen.

Lichen sclerosus M101

NHG - Samenvattingskaart - 2012
Lichen sclerosus is een chronische inflammatoire huidaandoening met als hoofdklacht jeuk.

Lichen Sclerosus: Ik heb lichen sclerosus

NHG-Thuisarts.nl - NHG-Thuisartssituatie i.p.v. NHG-Patiëntenbrief - Ziektebeschrijving - Folder
Lichen sclerosus is een chronische huidaandoening met als hoofdklacht jeuk. De afwijking komt vooral voor bij de vagina, op de penis of rond de anus. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Bij mannen en kinderen komt het veel minder vaak voor. Waar de lichen sclerosus zit, kan soms na jaren huidkanker ontstaan. Van de 20 vrouwen met lichen sclerosus krijgt er één op den duur huidkanker (plaveiselcelcarcinoom). Op jonge leeftijd is het verloop van de huidziekte meestal gunstig. Lichen sclerosus is niet besmettelijk en is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Anale jeuk

H&W - Spreekuur! - 2010
Huisarts en Wetenschap, jaargang 2010, nummer 9:511-511

Vaginale jeuk (login vereist)

H&W - Spreekuur! - 2012
Vaginale jeuk is een veelvoorkomend en vaak ook terugkerend probleem. In een gemiddelde huisartsenpraktijk zijn er per jaar 60 vrouwen met vaginale klachten, in 50 tot 80% van de gevallen gaat het om jeuk of irritatie. De meest voorkomende oorzaken van vaginale jeuk zijn: candidiasis, huidirritatie, dermatitis/eczeem, lichen sclerosis en psoriasis. Huisarts en Wetenschap, jaargang 2012, nummer 1:43-43

Onze bronnen: SFKKNMPNHG NIVELGGZ Trimbos-instituut PW LHVCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)RIVM -plaatjeRijksoverheid - VWSProeftuin Groningen NTvGIVM GeBu

Copyright © 2003-2019  | Home