Inloggen

Genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs bekend

Bron: Medisch Contact • vrijdag 19 augustus 2022 19:04

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de genomineerden voor de Meester Kackadorisprijs bekendgemaakt. Die ‘prijs’ wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die de kwakzalverij in ruime mate heeft bevorderd.


De eerste genomineerde is minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip, omdat zij inhoudelijk verantwoordelijk is voor het programma Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP) van het UWV dat scholingssubsidies toekent aan opleidingen tot betaald werk, waaronder volgens de VtdK ‘een aanzienlijk aantal cursussen in aperte kwakzalverij’.

Ook genomineerd is prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer, in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Kapittel voor de Civiele Orden, het uitvoeringsorgaan dat toeziet op het stelsel van koninklijke onderscheidingen. Jaarlijks deelt hij lintjes uit aan kwakzalvende artsen, ondanks protest van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Derde genomineerde is mr. C.N. Brugman, officier van justitie bij het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie. Namens het OM was zij betrokken bij een zaak tegen een chiropractor na wiens behandeling door nekmanipulatie een gezonde jongeman levenslang invalide werd. Zij koos ervoor als ’deskundigen’ twee chiropractors in te schakelen. Volgens de VtdK werd op die manier de uitkomst – vrijspraak – van tevoren al waarschijnlijk.

De twee overige genomineerden zijn de talkshow Op1, dat ‘false balance verslaggeving’ bedrijft door, aldus de VtdK, overduidelijke onzin van antivaxers veel te veel ruimte te geven en het tijdschrift Ouders van Nu, dat kwakzalverij als osteopathie, homeopathie en acupunctuur aanbeveelt bij klachten van kleine kinderen.


Lees verder op de website van het Medisch Contact.

www.medischcontact.nl/...en-voor-de-meester-kackadorisprijs-bekend.htm