Inloggen

Even vrijwillig ziek voor betere bestrijding van infectieziekten

Bron: Radboudumc • zaterdag 1 december 2018 8:46

Het Radboudumc bundelt zijn gecontroleerde humane infectiemodellen vanaf vandaag in het Radboudumc Controlled Human Infection Models (Radboudumc CHIM). Door onder gecontroleerde omstandigheden de interactie tussen ziekteverwekker en mens te bestuderen, krijgen onderzoekers beter zicht op de onderliggende ziektemechanismen. Kennis die bijdraagt tot een gerichtere ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins, en een betere bestrijding van infectieziekten. Voorlopig doet het Radboudumc CHIM onderzoek naar malaria, bloedvergiftiging (sepsis) en luchtweginfecties.

Infectieziekten bedreigen voortdurend onze gezondheid. Voor een effectieve bestrijding van die infecties zijn goed werkende geneesmiddelen en vaccins dus van essentieel belang.
De ontwikkeling van nieuwe middelen is echter kostbaar en tijdrovend. Vandaar de vraag hoe we efficiënter nieuwe middelen kunnen ontwikkelen. Een van de manieren waarop dat kan, is door beter te begrijpen hoe de infectiemechanismen in de mens in elkaar zitten. Direct klinisch onderzoek van infectiemechanismen in mensen is daarvoor erg belangrijk, maar dit onderzoek moet natuurlijk wel veilig zijn.

Lees verder op de website vanhet Radboudumc.

www.radboudumc.nl/...-ziek-voor-betere-bestrijding-van-infectieziekten