Inloggen

Teken-ziekte ook in NL

Bron: Erasmus MC • donderdag 26 april 2018 15:40

Nederland heeft er sinds relatief kort een nieuwe ziekte bij, die wordt overgedragen door teken: TBE, ofwel teken-encefalitis.

Virus
Sinds 2016 is bekend dat de meest algemene teek in Nederland, de schapenteek, niet alleen bacteriën zoals de Borrelia-bacterie kan overdragen. Die veroorzaakt de ziekte van Lyme. Ook overdracht van het teken-encefalitis-virus blijkt mogelijk. Dit virus kan bij mensen de hersen(vlies)ontsteking TBE veroorzaken, voluit teken-encefalitis.

Heuvelrug
Al jaar en dag brengen jaarlijks een handje vol reizigers, met name terugkerende uit Zuidoost-Duitsland, Oostenrijk en Zweden, deze infectieziekte mee naar Nederland. In het voorjaar van 2016 is echter duidelijk geworden dat mensen TBE ook in Nederland kunnen oplopen, vermoedelijk op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

Oostenrijk
Oostenrijk kent dit probleem al langer. Daar is TBE, in tegenstelling tot in Nederland, wijdverbreid. Vaccinatie ertegen is onderdeel van het nationale vaccinatieprogramma: 82% van de Oostenrijkers is ertegen ingeënt.

Virologie
Dat schrijft dr. Chantal Reusken van de afdeling Virologie van het Erasmus MC in het artikel 'Teken-encefalitis in Nederland'. Dat is gepubliceerd op de site Biomaatschappij.nl.

Week van de Teek
Haar artikel hoort bij de Week van de Teek, die duurt van 16 tot en met 22 april en wordt georganiseerd door 24 organisaties, inclusief wetenschapsinstanties, groene organisaties, vakbonden en preventie- en arbodiensten.

www.erasmusmc.nl/...p_news-center/2018/2018-04/teken.ziekte.ook.in.nl/