Inloggen

MenACWY-vaccinatie voor 14-jarigen en peuters

Bron: NHG • donderdag 26 april 2018 15:50

Vanaf 1 mei starten het RIVM en de JGZ-organisaties met het vaccineren tegen meningokokken A, C, W en Y voor peuters vanaf 14 maanden en tieners vanaf 14 jaar. Voortaan krijgen peuters rond de leeftijd van 14 maanden een MenACWY-vaccin aangeboden in plaats van een vaccin tegen alleen meningokokken C. Ook tieners die 14 jaar worden tussen 1 mei 2018 en 31 december 2018, krijgen in het najaar een MenACWY-vaccinatie aangeboden. U kunt hierover vragen krijgen van ouders en tieners.
Aanleiding voor de maatregel is een stijgende ziektelast die sinds 3 jaar waarneembaar is als gevolg van een infectie met meningokokken type W. In 2017 waren er 80 patiënten met meningokokkenziekte. In de eerste 3 maanden van 2018 zijn 38 patiënten gemeld.

Meningokokkenziekte
Er worden 12 verschillende serotypen meningokokken onderscheiden. Bij gezonde mensen kan de meningokok in de nasopharynx voorkomen. Slechts een enkeling wordt daarvan ziek. Zowel gastheergebonden als bacteriespecifieke factoren spelen hierin een rol. Als er een infectie ontstaat, is deze vaak ernstig en snel verlopend met een hoge mortaliteit en morbiditeit. Gevreesd zijn meningokokkensepsis en -meningitis. Zelfs bij snelle en adequate behandeling overlijdt, afhankelijk van het serotype, gemiddeld 5-10% van de patiënten. Daarnaast kan er ernstige restschade optreden, zoals hersenschade.


Lees verder op de website van het NHG.

www.nhg.org/...el/nieuws/menacwy-vaccinatie-voor-14-jarigen-en-peuters